Digoxin és fogyás

A digoxin egy gyógyszer bizonyos típusú szívbetegségek kezelésére. Nem gyógyítja meg a szívproblémákat, de segít a szívnek jobban működni, magyarázza az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézeteit a MedlinePlus honlapján. A digoxin közös márkanevei a Cardoxin, a Digitek és a Lanoxin. A digoxin olyan gyakori mellékhatásokkal jár, amelyek súlyvesztést okozhatnak.

Funkció

A Digoxin a MedlinePlus szerint a pangásos szívelégtelenség és az abnormális szívritmus kezelésére használható. A digoxin segít a szívelégtelenségben szenvedő betegeknek abban, hogy javítja a szívet a vér szivattyúzására és az aritmia kialakulására a szívfrekvencia lassításával és szabályozásával. Segít továbbá enyhíteni az anginát, vagy a mellkasi fájdalmat, amikor a szív egy része nem kap elegendő oxigénben gazdag vér.

Mellékhatások

A Digoxin-kezelést végző emberek körülbelül 25% -a emésztőrendszeri mellékhatásokat jelez a Drugs.com szerint. Ezek a hatások: étvágytalanság, émelygés, hányás, hasmenés és hasi fájdalom. Hányinger és hasmenés a leggyakoribb. Ha bármelyik ilyen reakció súlyos vagy rövid ideig nem szétesik, forduljon orvosához, tanácsolja a Drugs.com-ot. Néhány ritka esetben beszámoltak az izompazarlásról, a fogyásról és a kimerültségről a digoxin-kezelésben részesülő betegeknél. A problémák megoldódtak a gyógyszeres kezelés abbahagyásakor.

Kutatás

A Journal of Clinical Pharmacology 2001. áprilisi számában megjelent J. Hannerz által végzett tanulmány szerint 14 elhízott beteg vett részt digoxinnal hat hónapon át. A betegek nem rendelkeztek étrend-korlátozással, de mindegyikük súlycsökkenést tapasztalt 7 és 55 font között. Három beteg abbahagyta a gyógyszer szedését és tapasztalt súlynövekedést.

szempontok

A digoxin bevétele során a folyadékretenció következtében kialakuló súlygyarapodás is előfordulhat, de ez általában arra utal, hogy a gyógyszer nem működik megfelelően, az American Academy of Family Physicians szerint a FamilyDoctor.org honlapján. Azonnal forduljunk orvoshoz, ha megmagyarázhatatlan duzzanat vagy gyors súlygyarapodás tapasztalható a digoxin bevétele közben.

Súlyos hatások

Néhány digoxin mellékhatás azonnali orvosi ellátást igényel, amint azt a Drugs.com megjegyezte. Ezek közé tartozik a szabálytalan szívverés, homályos látás vagy egyéb látásváltozás, zavartság, depresszió, hallucinációk, szokatlan véraláfutások vagy vérzés, vagy szokatlan fáradtság vagy gyengeség. A digoxinre allergiás reakció lehetséges, bőrkiütés, csalánkiütés, viszketés, légzési problémák, mellkasi szorító érzés, valamint arc- vagy szájdagadás. A digoxin növelheti a vércukorszintet. A Hannerz-vizsgálatban 14 betegnél ötnél cukorbetegség alakult ki a digoxin bevétele során. A magasabb dózisok nagyobb kockázatot jelentettek a cukorbetegség kialakulásának kockázatával szemben.