Hatással van-e a fény az élelmiszerek elkényeztetésére?

A fénykibocsátás egy olyan tényező, amely az élelmiszereket gyorsabbá teszi. Mind a természetes, mind a mesterséges fény ezáltal felgyorsíthatja ezt a folyamatot, az úgynevezett fotodegradációt, a Clemson Egyetem Élelmiszertudományi és Humán Táplálkozási Tanszékének megfelelően. A napfénynek, a fluoreszkáló és az izzólámpának való kitettség mind fotodegradációt okozhat.

Hogyan működik

A fotodegradáció akkor következik be, amikor a fény abszorpciója közvetlenül kémiai reakciót okoz az élelmiszerben lévő alkotóelemben, vagy ha a fény közvetetten egy második összetevőben okozza a reakciót azáltal, hogy hatással van az elsőre. A fotodegradáció általában befolyásolja az élelemben lévő bizonyos összetevőket, például pigmenteket, vitaminokat, zsírokat és fehérjéket. A fény felszívása az étel kialakulásához vezethet, és a színt elveszítheti vagy megváltoztathatja. Veszteséget okozhat.

Fényérzékenység

Mennyire érzékeny egy élelmiszer a fotodegradációra olyan tényezőkön alapul, mint például a fény ereje és típusa, az expozíció hossza, a fénytől való távolság, a hőmérséklet, az élelmiszer oxigéntartalma, a csomagolás optikai tulajdonságai, és hogy az élelmiszer szilárd Vagy folyadék. A fény általában csak a külső réteget hatolja át egy szilárd ételben, jellemzően a felületén elszíneződést okozva. A fény jobban áthatolhat a folyadékokon, és a keverés és agitáció miatt több összetevőre is hatással lehet.

Példák a fotodegradációra

Amikor a színes fűszerek és fűszernövények, például a chili por elhalványultak, ízük és tápanyagtartalma is szenvedett. Ezenkívül a vízoldható vitaminok, mint például a B-családban, nagyon érzékenyek a fotodegradációra. Például a dúsított makaróniban lévő riboflavin-tartalom az MSNBC.com szerint az egyik nap alatt fénytől való elárasztást követően 50 százalékkal csökken. Ezenkívül az olívaolaj antioxidáns hatása hat hónap elteltével 40 százalékkal csökkenhet nyitott állapotban.

további információ

A hő, a levegő és a nedvesség hatása, valamint a fény hatására az élelmiszer gyorsabban romlik. Az élelmiszer sötét, hűvös és száraz helyen történő tárolása megőrzi minőségét és jelentősen meghosszabbíthatja az eltarthatósági időtartamot. A Science Daily szerint évekig tarthatnak olyan élelmiszerek, mint például a szárított gyümölcsök, leves, hús, mogyoróvaj, kávé, tea, sütemények, crackerek és granola. Az átlátszatlan tartályokban lévő élelmiszerek csomagolása segít megelőzni a fotodegradációt.