A dohányzás abbahagyása után tér vissza az anyagcseréje?

Annak ellenére, hogy a dohányzásról való lemorzsolódás számos jól ismert pozitív előnnyel jár, a potenciális súlygyarapodás aggodalomra adhat okot azoknak, akik meggondolják a szokást. A dohányzás növeli az anyagcserét, és ha abbahagyja a dohányzást, az anyagcseréje visszatér a normális szintre. Ideiglenes súlygyarapodás fordulhat elő, mivel az égő kalóriákhoz képest lassabb ütemben alkalmazkodik, mint ahogyan dohányzóként szoktak hozzászokni. Az életmódbeli módosítások segítenek megakadályozni vagy csökkenteni a súlygyarapodást, amikor abbahagyják a dohányzást.

Nikotin

A cigarettákban lévő nikotin a dohányzókban felgyorsítja az anyagcserét. A nikotin a vérben metabolizálódik és gyorsan kiválasztódik a szervezetből, így a nikotinhiány hatásai nem válnak nyilvánvalóvá. A nikotin felezési ideje a vérben két óra. Az utolsó cigaretta után akár nyolc órával is elfogyhat, mivel a dohányzás összeadódó hatása és több adagolási helyzetet jelent, magyarázza az American Heart Association.

Hatások

Minden cigaretta, amelyet azonnal füstölsz, a szervezet gyorsabban fogyasztja a kalóriákat. Mivel a metabolizmus sebessége lelassul, amikor abbahagyja a dohányzást, néhány hét vagy hónap alatt eléggé lusta lehet, mivel a normális szintre állítja. Ebben az időszakban valójában kalóriákat lehet égetni egy átlagosnál lassabban, magyarázza a SmokeFree.gov, a University of Southern Florida által kiadott honlap.

Hízás

Súlygyarapodás nem elkerülhetetlen a dohányzásról való kilépéskor. A kilogrammonként a leggyakoribb a kilépés után az első hat hónapban. A dohányosok körülbelül 50 százaléka 10 lb-al kevesebbet kap, amikor kiléptek, miközben körülbelül 10 százalékot tettek fel, akár 30 lb-t. Általában a nehezebb dohányosok nagyobb súlyt helyezhetnek el, mint a könnyebb dohányzók, miután kilépnek. Az éhes és esetleg több nagy cukortartalmú, magas zsírtartalmú ételek iránti vágyakozás hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz a lassabb anyagcserénél. A fogyás előfordulhat, amikor az emberek füstmentes állapotban vannak.

ajánlások

A rendszeres testmozgás és a tápláló étrend bevétele, amely magában foglalja a gyümölcsöket, a zöldségeket és a teljes kiőrlésű gabonát, elősegítheti a felesleges testsúly csökkentését, mivel naponta kevesebb kalóriát éget el. A fizikai aktivitás csökkentheti a dohányzásról való leszokáshoz kapcsolódó megvonási tüneteket is, rámutat a Súlyt Ellenőrző Információs Hálózatra, melyet a National Institutes of Health publikált. Érdemes észrevenni, hogy a testmozgás során egy kicsit könnyebb lélegezni. Célozzon legalább 30 perces aerob tevékenységeket, mint például a gyors, séta vagy kocogás a hét minden napján.