A sütőtök segít a súlycsökkenésben?

Annak ellenére, hogy a legtöbb ember társalgást készíthet a sütőtökből a Halloween-sal vagy egy magas kalóriás pite-val, amit az ünnepek alatt kell fogyasztani, a tök valójában egészséges zöldség. Dr. Jonny Bowden, Ph.D., klinikai táplálkozási szakértő szerint a tökök ideális táplálékot fogyaszthatnak étrendjükön. Forduljon egészségügyi szolgáltatójához, mielőtt drámai változásokat hozna az étrendben vagy az életmódban.

A sütőtök ideális növényi fogyás. Alacsony a kalóriák, magas az étrendi rost. Egy fél csésze sütőtök mindössze 40 kalóriát tartalmaz és 8 gramm étkezési rostot tartalmaz. A diétás rost nagyon értékes a diéták számára két fő okból. Először is, Dr. Bowden magyarázza, a magas rosttartalmú ételek segítenek megfékezni az étvágyat, mert lassítják az általános emésztést és a gyomorban maradnak hosszabb ideig, mint az alacsony rosttartalmú ételek. Másodszor, az étkezési rost lassítja azt a sebességet, amellyel a szervezet cukrot vagy glükózt abszorbeál, ami stabilan megtartja vércukorszintjét. Ha étrendben vagy, fontos, hogy a vércukorszintet a lehető legstabilabb szinten tartsa. A vércukorszint növelése inzulin felszabadulást és nem kívánt zsírlerakódást okoz.

Igaz, hogy a sütőtök segíthet a testsúlycsökkenésnek, mint a táplálék egészséges kiegészítésében, de meg kell értened, hogy a sütőtök fogyasztása nem “teszi” meg közvetlenül a fogyást. A Nyugat-Virginia Egyetem Egészségügyi Központja elmagyarázza, hogy egyetlen étel, amelyet nem lehet enni, aktívan súlyt vagy zsírt éget a testedből. A testsúlycsökkenés több kalóriát éget el, mint amit naponta fogyaszt. Ahhoz, hogy a sütőtök fogyókúra formájában fogyasszon, helyettesítenie kell a táplálékának étrendjében, amely magasabb a kalóriákban. Például, ha egy 80 kalóriás csésze meleg sütőtökből fagyasztott egy 300 kalóriás sütőtök helyett egy desszert, akkor 220 kalóriát távolít el a diétájából.

Eltekintve attól, hogy ideális étrendi táplálék, mert alacsony a kalóriák és magas a rost, tök nagyon tápláló, és nagy mennyiségű vitamint és ásványi anyagokat. Egy csésze sütőtök 564 mg káliumot tartalmaz, ami lényegesen több káliumot tartalmaz, mint egy közepes banán. Egyetlen csésze sütőtök is tartalmaz 5000 mcg béta-karotint, amely támogatja a látását és 853 mcg alfa-karotint, ami segítheti a prosztatarák és más típusú rák megelőzését Dr. Bowden szerint. Ezenkívül a sütőtök 12 000 ius vitamint tartalmaz és mérsékelt mennyiségű kalciumot, magnéziumot, vasat és kalciumot tartalmaz.

Ha csak süteményt láttál egy magas zsírtartalmú és magas cukor pite formájában, akkor lehet, hogy megzavarodtál azzal, hogy pontosan hogyan kell enni ezt a zöldséget. Szerves formában lehet vásárolni töltött tököt sok élelmiszerboltban. Dr. Bowden cukormentes édesítőszerekkel, például xilitollal vagy eritritollal és fűszerkeverékkel cukrozva javasolja. Ön is hozzá mandulát és kis mennyiségű szerecsendiót is. A sütőtök nagyon könnyen keveredik, és használhatja is, hogy sütőtök fehérje finommé váljon.

Diétás előnyök

Fogyás

Táplálkozási előnyök

Recept Ötletek