Az aerob testmozgás vagy az emelési súlyok több szénhideget égetnek?

A szénhidrátok hatékony energiaforrások. Az emésztőrendszereket cukoregységekre bontják, és gyorsan felszívódnak a vérbe. Innentől a sejtekbe szállítják, és egy olyan molekuláris energiaformát hoznak létre, amely az ATP néven ismert. Azonban a szervezet folyamatosan éget a szénhidrátok és zsírok, és néha a fehérjék kombinációját is. A pontos arány a fizikai aktivitás pontos jellegétől függ.

Energia források

A szénhidrátok hatékonyak, mivel a testüket használják. Az izmok valójában felszabadítanak körülbelül öt kalóriát az energia szénhidrátok / liter oxigén, szemben csak 4,86 ​​kalória kombinációja szénhidrátok és zsírok. A cukor glükóz anaerob körülmények között is felhasználható. Az izmok együtt a májat alkotják az egyedüli szervek a szervezetben, amelyek képesek a szénhidrátok tárolására, ami egy glikogén nevű molekula formájában történik. Ez kizárólag a test tevékenységének táplálására szolgál.

Izomrostípusok

A glikogén általában a nagy intenzitású tevékenységek, például a sprint és a súlyemelés során rövid ideig fellépő folyamatokban aktiválódik, mindkettő nagyobb arányban használják az izomszálakat, mint a gyors kötésű rostok. A IIB típusú rostok, ahogyan azt szintén nevezik, viszonylag kevés mitokondriumot tartalmaznak, a sejtek erőművét, és többet támaszkodnak a gyorsan glikogén égetésre. A mitokondriumok szénhidrátokat, fehérjéket és zsírokat képesek feldolgozni az energia számára, de csak a szénhidrátok alkotják a glikogént.

Égő kalória

A súlyemelés nagyobb mennyiségű szénhidrátot éget, de még mindig kevesebb kalóriát éget el. Egy 160 fontért. Egyénileg, az ingyenes súlyokkal történő emelés csak körülbelül 219 kalóriát éget egy óra alatt. Még az erőteljes súlyemelés, amelyhez nehézsúlyúak és néhány ismétlésre van szükség, csak 420 kalóriát éget ugyanezen egyén számára. A 8 km / órás sebességnél viszont 986 kalóriát éget egy 160 fontban. Egyedi. Tae kwon do és a kötél ugrás mind égnek 730 kalóriát.

Jelentőség

A súlyemelés erőteljes tevékenység lehet a stressz csúcsánál, de túl sok szünetet tart a gyakorlatok között, hogy folyamatosan növelje a pulzusszámát. Ezért a súlyemelés elég jó a szénhidrátok égetésében, de az aerob aktivitása hosszabb ideig hosszabb ideig éghet. Ha például a glikogén tárolókat szeretné kipréselni, akkor a kitartás általában jobban működik. Egészen 90 perc aerob gyakorlást követően akár teljes glikogén-tárolókat is kimeríthet.