Búvárkodás és fül problémák

Drasztikus nyomásváltozások befolyásolják a füledet és a szinuszokat. Például lehet, hogy tapasztaltál fülcsapást, amikor repülőgépet esik le. Ahogy leereszkedsz egy merülés megkezdéséhez, a nyomás a megnövekedett mélységgel drámaian növekszik. A víz a dobhártyával szemben megnyomja az Eustachian csöveket, hogy kiegyenlítse a füleit. Ha a füled nem kiegyenlít, vagy ha megpróbálja kiegyenlíteni őket, a nyomás károsodást vagy sérülést okozhat.

Biztonságos fülegyenlítés

Adja meg először a víz lábát, nehogy irritálja az Eustachian csöveket, és nehezebbé tegye a fülének kiegyenlítését. A víz lábai előbb történő bejutása csökkenti annak kockázatát, hogy a fülét erőteljesen a víz felszínére csapja le. Egyszer a vízben kezdj el egyenletesen korrigálni a füleidet. Ahogy leereszkedik, egyenesen kiegyenlítse a füleit néhány méterrel. Ha az egyik fül továbbra is blokkolva van, döntse meg a fejét a blokkolt fül felé, amely a felszín felé tart. Ez a billentés segíti a makacs fül tisztítását. Ha még mindig nem tudja tisztítani a füledet, menjen vissza néhány lábra egy alacsonyabb nyomásra, hogy újra kipróbálja a tisztítást. Ne próbálja kényszeríteni a füleit, hogy tiszta legyen, és ne folytassa a búvárkodást, ha nem tudja tisztítani a füledet.

Kiegyenlítési módszerek

A búvárok különböző módszereket használnak a fülük kiegyenlítésére. Kipróbálhatja a módszerek kombinációját, ha ez a legjobban megfelel. A Valsalva manőver használatához zárja be a száját, csípje be orrát, és óvatosan fújjon. A Frenzel-manőver elvégzéséhez zárja be az orrát és a száját, és tolja a nyelvét a száj tetejére. Az eredményül kapott izomösszehúzódásnak ki kell nyitnia a sinuszait és Eustachian csöveket. Sok búvár az Eustachian csöveket egyszerűen lenyelheti, ásító mozdulattal vagy az alsó állkapocs mozgatásával előre-hátra.

Torlódás

Ha a torlódás megakadályozza az Eustachian csöveket, akkor nagyobb problémája lehet a fülének kiegyenlítésében. Így, ha hideg van, lehet, hogy lehetetlenné válik a füle kiegyenlítése. Ne engedje a hideg gyógyszert vagy egy órát a csökkentett torlódások miatt, hogy a hamis biztonságba zuhanjon. Még akkor is, ha könnyű egyenletességet tapasztal az eredetén, a torlódás visszatérhet a merülés során. Ezután megtapasztalhatja a “visszacsúsztatható” kifejezést, amellyel nehézségekbe ütközik, amikor visszaér a felületre.

Eardrum Pain

Dobhártyagyulladás (myingitis) néven előfordulhat, ha belépsz a vízbe egy hajóból vagy dokkból, és a füledbe ütköztél a víz felszínén. Ha túlságosan erőszakos kísérleteket tesz a füleinek a nyomáscsökkentés kompenzálására, akkor is dobhártya fájdalmat okozhat. Ne próbálja kényszeríteni a füleit, hogy tiszta legyen. Ha a füleinek kíméletes próbálkozása után a fülei továbbra is zárolódnak, megfontolják a merülés abbahagyását és a felszínre való visszatérést.

erős légnyomáscsökkenéskor fellépő sérülés

A szájüregben és a fülben lévő légterek kibővülhetnek, ha a fülek nem egyenletesen kiegyenlítik, ami a barotrauma néven ismert sérülést okoz. A barotrauma enyhe tünetei közé tartozik a fülben fellépő fájdalom és nyomás. A súlyosabb tünetek közé tartozik a csengés, a halláskárosodás, az émelygés és a szédülés. Ha súlyosabb tünetei vannak a barotraumában, akkor ne folytassa a merülést. Forduljon orvoshoz.

Ha megpróbálja arra kényszeríteni a füleit, hogy kiegyenlítse az orr túlságosan kemény fújásával, ki tudná dobni a dobhártyáját. Szélsőséges esetekben a nyomás egy lyukat alakíthat ki a belső fülben. Ez a károsodás, amely perisymph-fisztulaként ismert, halláskárosodást, szédülést és egyéb súlyos szövődményeket okozhat. Ha úgy gondolja, hogy felborította volna a dobhártyát, vagy ha hirtelen szédülést, halláskárosodást vagy csengést észlel, azonnal forduljon orvoshoz. Bővebb információért forduljon a Divers Alert Network-hez.

Perilymph Fistula