Könyök bőr fájdalmát

A könyökfájdalmak gyakran olyan sportolási vagy fizikai tevékenységnek tulajdoníthatók, amely folyamatosan ismétlődő hajlítást igényel a könyökízületen. A könyök körüli bőr gyulladt és érzékeny lehet a tapintásra bizonyos könyökviszonyokkal. Ha elég súlyos, a bőr akár sérülést is okozhat, vagy érintkezés nélkül. Beszéljen kezelőorvosával, ha érzékeny és fájdalmas bőrt alakít ki a könyök körül.

nyáktömlőgyulladás

A bursitis olyan általános állapot, amely a könyök köré, valamint más ízületek köré alakul ki, és fájdalmat okozhat a bőrnek, vagy éppen fájdalmas lesz az érintés. Bursitis alakul ki, amikor a köldökzsinór és a bőr közötti kis bursaes zsákok gyulladnak vagy irritálódnak. A zsákok tartalmazzák a kenési folyadékot és párnázódásként hatnak a sima mozgáscsökkentés érdekében. A könyökben lévő bursa az olecranonaként ismert, amely a könyökkel találkozó csontos végpontnál helyezkedik el.

Okoz

A könyökzsinórgyulladást több tényező is kiválthatja, beleértve a könyök elesését vagy ütközését, valamint a könyökön elhelyezett tartós nyomást, például a könyökét kemény felületekre támaszkodva. A bursitis azonnal vagy több hónapon keresztül fejlődhet. Az esés viszonylag gyorsan előidézi a burzitist, míg a könyökön keresztüli koncentrált nyomás a burzitisz hosszabb ideig tartó kialakulását idézi elő. A rovarcsípésből vagy sebekből származó fertőzés szintén okozhat bursitist, és az orvosi állapotok, például a reumás ízületi gyulladás és a köszvény gyakran hozzájárulnak a könyökös bursitishez is.

Tünetek

Az első tünet, amelyet valószínűleg észlel, ha a könyökzsinórgyulladás kialakulása duzzad. Ha az állapot rosszabbodik, a folyadékzsákok nyúlnak és fájdalmasak lesznek. A bőr érintése vagy a könyökre szorító nyomás kellemetlenséget és fájdalmat okozhat. Ha a burzitisz tovább fejlődik, a karod hajlítása szinte lehetetlen lehet a fájdalom miatt. A fertőző burzitisz meleg és piros színűvé válik, ami fájdalmat és kellemetlenségeket is okozhat. Nem feltétlenül észlelheti a könyökzsinórgyulladás fejlődését. A duzzadást nehéz felismerni kezdeti szakaszában, mivel a könyök hátulján lévő bőr laza.

Kezelés

Beszéljen kezelőorvosával, ha a könyökén duzzanatot észlel, ami nem csökken. Bursa folyadékot húzhat a könyökéből, és tesztelheti baktériumok vagy egészségi állapotok miatt. Ha a burzitist fertőzés okozza, az orvos az olecranon bursa-t ürítse ki, ha a felesleges folyadékot egy tűvel lehúzza. Ezután antibiotikumot kell szednie, hogy segítse a további fertőzést. Ha a bursitis nem fertőző, az önellátó kezelés, mint például a könyökpántok pántolása és az olyan tevékenységek elkerülése, amelyek nyomást gyakorolnak a könyökére, elegendő lehet a duzzanat megállításához. Bizonyos gyulladáscsökkentő gyógyszereket szintén ilyen enyhe esetekben írnak elő. Súlyos burzitisz esetekben lehet, hogy műtétre van szükség a bursa teljesen eltávolítására. A tested több héten belül új bursae-zsákokat hoz létre.