Száraz arca

Az arca szárazsága akkor fordul elő, ha az arcodon lévő bőrsejtek nincsenek vízzel, és a normálisan zsugorodó bőrsejtek összezsugorodnak. A legtöbb esetben száraz arccal orvosolhatja az arcát azáltal, hogy meggátolja az arcodon a nedvességet. Szappanok, mosószerek, fürdőkád vagy zuhanyzók és buborékfürdők eltávolítják a szennyeződéseket, a testápoló olajokat és a baktériumokat, de túlságosan száraz bőrfelületet okozhatnak, és hányást, viszketést vagy irritációt okozhatnak.

Okoz

A száraz bőr az arcán télen vagy hűvösebb hónapokban fordulhat elő, mert kevésbé van a levegő nedvessége. A központi légkondicionáló és fűtési rendszerek eltávolíthatják a levegő páratartalmát, és kiszáríthatják az arcukon lévő bőrt. Az arcod kiszáradhat, ha hosszú, forró fürdőt vagy zuhanyokat szed, különösen akkor, ha hosszabb ideig meleg vizet fúj az arcod felett. A szappanok és mosószerek eltávolíthatják a lipideket és a vizet a bőréből. A bőr kiszáradhat, ha a nap ismételten kitett.

Tünetek

Az arcán lévő bőr érzete feszülhet, különösen zuhanyozás vagy fürdés után. A bőr tűnhet vagy kiszáradhat, és durva érzést érezhet. Száraz bőr az arcán viszketés, pelyhek vagy viszketés lehet. Finom vonalakat vagy repedéseket lehet kialakítani, és a bőre pirosra fordulhat. Keresse fel kezelőorvosát, ha az arcán szárazság fordul elő nagy méretű vagy hámló területekkel, vöröshagyással vagy ha a száraz bőre beavatkozik az alvásodba.

szövődmények

Az arcod szárazsága más szövődményekhez vezethet. Kipróbálhatja az atópiás bőrgyulladást, olyan állapotot, amely más néven ekcéma. Az ekcéma bőrpír, repedés és duzzanat esetén jelentkezik. Az arc szárazsága is károsíthatja az arcodon lévő szőrtüszőket, például az ajkak körül. A dagadt szőrtüszők növelik a fertőzések, például a folliculitis kialakulásának kockázatát. A cellulitis a száraz bőrgel kapcsolatos szövődmény, amely a bőre alatt lévő szövetek potenciálisan súlyos bakteriális fertőzését jelzi.

Gyógyszerek

Az American Academy of Dermatology szerint az arc tisztítók és hidratálószerek fontosak az arcszárazság megelőzésében. Enyhe tisztítószert használjon az arcán, és fürödni vagy zuhanyozni hideg vízzel, minimális vízzel való érintkezéssel. A nedvesítőt közvetlenül a fürdés után alkalmazza, amíg a bőr még mindig enyhén nedves. Nedvesítőszerek és tisztítószerek, amelyek petrolátumot, ásványi olajat, lanolint vagy dimetikont tartalmaznak, segítenek megakadályozni az arcukon keresztül elveszett vizet. Hidratálószerek és tisztítószerek, amelyek tartalmazzák a glicerint, a propilénglikolt, a fehérjéket vagy a karbamidot, segítenek vonzani a bőrt.

Életmódbeli kiigazítások

Fontolja meg egy párásító használatával, hogy a levegő nedves legyen a környezetében, hogy elkerülje az arc szárazságát. Kerülje el a szappanokat és a tisztítószereket, amelyek a bőr arcán hagyják feszes vagy száraz érzést. A tisztítószereknek a bőrüket puha és sima érzéssel kell elhagyniuk. Mindig alkalmazza a fényvédőt az arcára, vagy olyan kozmetikumokat használjon, amelyek SPF-et tartalmaznak, ezzel csökkentve a napsugárzás csökkentését, amely kiszáradhatja arcát.