Száraz repedt bőr a lábujjak körül

Száraz, repedezett bőr a lábujjak körül gyakran rendkívül fájdalmas, és megnehezíti a többi napi tevékenységet. A legtöbb esetben a lábujjak közötti száraz bőr nem jelent súlyos állapotot, és hatékonyan kezelheti a problémát otthon.

Okoz

A sportolók egy gombás fertőzés, és az egyik leggyakoribb oka a száraz, repedezett bőrnek a lábujjak körül. Bizonyos esetekben az atléta talpa puha kukorica, pikkelysömör, ekcéma vagy bakteriális fertőzés eredménye. A szájüregek gyakran előfordulnak a bőr felszínén áttörő kis atkák által előidézett állapotok között. A rühök száraz, irritált bőreket okoznak, amelyek vörös dudorok kiütéseként jelentkeznek.

Otthoni kezelés

A gombás fertőzés elleni küzdelem szempontjából rendkívül fontos, hogy a megrepedezett bőrfelületet a lábujjaid szárazon tartsuk. Használjon tiszta törülközőt, hogy alaposan megszáradjon a lábujjak között zuhanyozás vagy izzadás után. A pamut golyók vagy habszivacsok elhelyezése a lábujjai között segít megakadályozni a fertőzés terjedését és a lábak szárazon tartását. Helyezzen egy helyi gombaellenes krémet a lábujjai közé, amíg a bőre meg nem gyógyul. Az anti-itch krémek és porok segítenek csökkenteni az irritációt gombás fertőzés vagy viszketés kezelésénél.

Orvosi kezelés

Az over-the-counter termékek általában hatásosak az atléta lábának tisztítására, de szükség lehet vényköteles gombaellenes gyógyszerrel, ha a betegség súlyos, vagy nem javul az otthoni gondozásban. Kezelőorvosa átadhat egy helyi vagy orális gombaellenes gyógyszert, hogy tisztítsa meg a repedezett bőrt a lábujjaid között. Ha gyanítod, hogy viszket, akkor orvos kinevezését. Alkalmazzon vényköteles krémeket a nyál alá a testére, kivéve, ha másként irányít. Ha nem fedezi le a testet a krémben, az atkák áttelepíthetik testük más területeire.

Megelőzés

Tartsa a lábát tiszta és száraz, hogy megakadályozza a gombás fertőzések. A pamut zokni segít felszívni a nedvességet, hogy megakadályozzák a bőrt a lábujjaid között. Ügyeljen arra, hogy a cipő megfelelően illeszkedjen, és ne szorítsa le a lábujjaidat. Viseljen gumi szandált vagy álljon egy papírtörölközőn a nyilvános zuhanyzókon, és ne járjon mezítláb a nyilvános helyiségekben, mint például a medencék és a tornatermek. A cipőben használjon túlsúlyos gombaellenes porokat, hogy megakadályozzák a gomba spórák növekedését.

Figyelem

Ha cukorbeteg vagy, beszéljen kezelőorvosával bármilyen problémájával a lábával, mielőtt megpróbálná kezelni a betegséget otthon. Ha ismétlődő gombás fertőzésekkel találkozik, keresse fel orvosát vagy orvosát, hogy segítsen azonosítani, hogy miért fordul elő a probléma és ajánlani egy megfelelő kezelést.