Arcbőr hólyagok

Az arcbőr hólyagjait számos különböző körülmény és szervezet okozhatja. Egészséges embereknél bármelyik korban előfordulhatnak, de az archólyagok többsége olyan krónikus egészségi problémákkal küzdő embereknél fordul elő, különösen azoknál, akik rosszul működőképes immunrendszert alkalmaznak. Fájdalmasak lehetnek, vagy nem, folyadékkal, baktériumokkal vagy vérrel töltve, és általában vékony külső rétegük van, amely nagyon könnyen felrobban. Fontos meghatározni a hólyagok okait, és tanulni az egészségügyi szolgáltatótól, hogyan kell megfelelően kezelni őket.

Azonosítás

A buborékfólia vagy a bika könnyen felismerhető. Ezek a bőr lokalizált duzzanata, amely vizes folyadékot vagy szérumot tartalmaz, amelyet csípés vagy irritáció, fertőzés vagy égetés okoz. Általában világos-sötét vörös bőr van körülöttük. A legtöbb ember egyszerre vagy másikban hólyagokat tapasztal, és a lábakhoz társulhat, ha a cipő dörzsölje a bőrt és irritációt okoz. Az arc bőrén lévő buborékcsíkokat jellemzően vírusos vagy bakteriális fertőzések okozzák, és kínos lehet.

Herpes Simplex

A Dermnetnz.org szerint a herpes simplex vagy a HSV a leggyakoribb vírusfertőzés, ami archólyagokat okoz. Az 1. típusú Herpes simplex a “hideg sebek” vagy “lázhólyagok” okozta vírus. A legtöbb ember ezt a vírust egy időben vagy máskor hordta, valószínűleg a korai gyermekkorban. Az első alkalommal, amikor a vírus behatol, láz, rossz közérzet, piros, duzzadt íny és elváltozások vagy hólyagok jelentkeznek a szájban. Ezután továbbra is látensek azokban az idegekben, amelyek a bőrükben érzik magukat. Ha az immunitásod gyenge, akkor a vírus újra előfordulhat, felmegy az idegekbe, és ki a bőrbe, ahol több buborékképződés alakulhat ki. Ezek a hólyagok a leggyakoribbak az ajkakon vagy annak közelében, de bárhol az arcon is előfordulhatnak. Vérzéssel és égéssel kezdődnek, és néhány órán belül kicsi, szorosan csoportosított hólyagok jelennek meg. 7-10 nap alatt hegesedés nélkül gyógyulnak. Az acyclovir a választott gyógyszer, amikor kezeli őket.

Övsömör

Az archólyagok másik gyakori oka a herpesz zoster vagy a varicella zoster vírus, ugyanaz a vírus, amely a bárányhimlőt okozza. Ez a vírus hatással van a bőrre vezető idegekre, és a felnőttekben “zsindelyként” visszatérhet. Ez egy nagyon fájdalmas, hólyagos kiütés, amely tartalmazhatja az arcot, a szemet, a szájat és a füleket. A Medline Plus azt jelenti, hogy a zsindelyek bármely életkorban előfordulhatnak, de a 60 év felettieknél nagyobb a kockázata, akiknél 1 éves kor előtt volt a bárányhimlő, és akiknek gyengült immunrendszere van. Kezdjük a bőr bizsergése és égése, majd fájdalom, néha súlyos vörös foltok, majd hólyagok. A hólyagok megtörnek, apró fekélyeket képeznek, amelyek szárazak és ropogósak. A kéreg két-három hét alatt esik le. Ismét az Acyclovir a kezelésre kiválasztott gyógyszer.

Varasodás

Az impetigo hólyagokat általában a staphylococcus aureus baktériumok okozzák. Gyermekek gyakran kapják ezt, különösen, ha gyakran érintik az arcukat, vagy rögeszmés orrvadászok. Az Amerikai Bőrgyógyászati ​​Akadémia szerint az impetigo okozta baktériumok a populáció körülbelül 20-30% -ának orrlyukában találhatók. Amint ezek a buborékok az arcra formálódnak, könnyedén megrepednek, és sekély eróziókat képeznek sárgásbarna kéreggel. Ezeket a hólyagokat antibiotikumokkal kezelik.

Figyelem

A hólyagos bőr más okai lehetnek cellulitisz, vagy bőrsejtek gyulladása, allergiás reakciók, lupus és bazális sejt karcinóma vagy bőrrák. Ha arckifejezéseket fejleszt, és nem biztos az oknál fogva, fontos, hogy megnézze orvosát, aki bemutatja a buborékfóliákat és alapos orvosi előzményeket tesz. A bõr megbízható, külsõ érzékelõ, amely elmondja, hogy valami baj van, és a körültekintõ páciensek a dermatológus tanácsát és kezelését kérik.