Egészséges tejet fogyasztanak a terhesség alatt

A terhesség alatt a szervezetnek extra táplálékra van szüksége ahhoz, hogy támogassa a fejlődő baba növekedését, és az egész tej fogyasztása módot jelenthet az ilyen igények kielégítésére. Általánosságban elmondható, hogy a tej sok tápanyagot biztosít a baba fejlődésének támogatásához, és a terhesség alatt a tej fogyasztása hosszú távú egészségügyi előnyökkel járhat. Míg a teljes tejnek több kalóriája és telített zsírja van, mint a zsírtalanított tej vagy a sovány tej, a teljes tej sajátos előnyei ellensúlyozhatják ezeket a lehetséges hátrányokat egyes nők számára.

Kalcium és terhesség

Ha 24 éves vagy annál idősebb, naponta körülbelül 1200 milligramm kalciumot kell szednie, amikor terhes vagy, a Cleveland Clinic szerint. A 24 évnél fiatalabb terhes nők napi 1 200 és 1500 mg között vannak. Ha nem kap elegendő étrendi kalciumot terhesség alatt, akkor a szervezet bevenni a kalciumot a csontjaiból, hogy megfeleljen a baba igényeinek. Négy adag tejeskeverék, például tej, joghurt vagy sajt fogyasztása segíthet a kalcium igényeinek kielégítésében. Az egész tej 276 milligramm kalciumot tartalmaz csészénként, így hozzájárulhat a kalciumbevitelhez.

D-vitamin az egész tejben

Az egész tej tipikusan D-vitaminnal van táplálva, amely nélkülözhetetlen tápanyag. A 2011-es “Annals of Neurology” című tanulmány megállapította, hogy a D-vitamin terhesség alatt a tejtermékek anyai fogyasztása csökkentette a gyermek sclerosis multiplex kockázatát.

DHA tejsavas tej

Néhány teljes tejet az Egyesült Államokban a DHA, egy esszenciális zsírsav erősíti meg, amely a terhesség utolsó hónapjaiban aktívan beépül a fejlődő magzati agyba. Az American Journal of Clinical Nutrition című, 2013-ban közzétett tanulmány szerint a DHA az anya étrendjében fokozhatja a magzati agy fejlődését és befolyásolhatja a gyermek IQ-ját. Csak a teljes tejet és 2 százalékos tejet lehet megerősíteni a DHA-val, mert része a tej zsírtartalmának. Ez különösen fontos lehet olyan terhes nők számára, akik nem tudnak vagy nem isznak sok halat, ami az étrendi DHA egyik fő forrása.

A tej hosszú távú előnyei

Függetlenül attól, hogy tejet vagy alacsony zsírtartalmú választékot választasz, bármilyen terhességet a terhesség ideje alatt fogyaszthat, elősegítheti az egészséges születési súlyt, és hozzájárulhat a magasság növekedéséhez a felnőttkorban, az Európai Journal of Clinical Nutrition című tanulmány szerint. A tanulmányban olyan anyák gyermekei, akik naponta több mint 150 milliliteret fogyasztottak, vagy egy csésze tej körülbelül kétharmadát, átlagosan magasabbak voltak 20 évesen, mint azoknál az anyáknál, akik kevesebb tejet fogyasztottak a terhesség alatt.