Élelmiszerek magas természetes ösztrogén

Az ösztrogén egy hormon, amely elsősorban a női reproduktív rendszer kialakulásában, érlelésében és működésében vesz részt. A phytoestrogének természetes ösztrogének, amelyek olyan élelmiszerekben találhatók meg, amelyek az ösztrogén receptorokhoz kötődnek a szervezetben, ami ösztrogén hatású vagy antiösztrogén hatású. Mindig beszéljen kezelőorvosával, ha aggódik az alacsony ösztrogén miatt, és mielőtt megváltoztatja az étrendjét.

Phytoestrogens és Health

Az Országos Egészségtudományi Intézetek szerint a fitoösztrogénekre további kutatásra van szükség – függetlenül attól, hogy jótékony vagy ártalmas-e az egészségére, valószínűleg összetett kérdés az egészségi állapottól, életkorától és bizonyos élő bélbaktériumok jelenlététől vagy hiányától függően. A fitoösztrogének bizonyos lehetséges előnyei a csontritkulás, az emlőrák, a menopauzális tünetek és a szívbetegség kockázatának csökkentése. Másrészt a fitoösztrogének szintén káros hámorvadásgátlóknak tekinthetők, amelyek megzavarhatják a szoptatást, a pubertás időzítését és a nemi specifikus viselkedést. Az is veszélyeztetheti a termékenységet és manipulálhatja a hormonokat. A 2007-ben “Ásványi és csontmetabolizmusú klinikai esetek” című mini-vizsgálat kutatói négy fő kategóriába osztották a fitoösztrogéneket. A leggyakoribb fitoösztrogénforrások az izoflavonok. A másik három táplálékforrás a fitoösztrogének lignánok, coumestans és stilbenének.

Bőséges izoflavonok

A 2007-es mini-vizsgálat kutatói szerint az izoflavon fitoösztrogének elsősorban hüvelyesek, különösen a szójabab és a szója alapú élelmiszertermékek területén találhatók. Más hüvelyekben is megtalálhatók, nevezetesen a vesebab, a csicseriborsó, a borsó, a lencse és a földimogyoró. Ezenkívül az izoflavon fitoösztrogének olyan élelmiszerforrásokban is megtalálhatók, mint a búzakorpa, árpa, vörös káposzta, brokkoli, fekete és zöld tea és a gyógynövény vörös lóhere.

Lignánok – az élelmiszerforrások egy csoportja

A lignánok a phytoestrogének egy másik élelmiszerforrása, a legmagasabb mennyiség a lenmagban. A lignánt a teljes kiőrlésű gabonából, árpából, áfonyából, áfonyából, cukkiniból és sárgarépából is megtalálják. A Linus Pauling Intézet szerint a szezámmag a legmagasabb a lignánokban a lenmag után, majd göndör káposzta, brokkoli, kajszibarack, káposzta, kelbimbó, eper, tofu és sötét rozskenyér.

Clandestine Coumestrol

A lóhere és a szójacsírák a legmagasabbak a coumestrol nevű phytoestrogen nevű szervezetben, a coumestan, amely az ösztrogén receptorokhoz kötődik. A brüsszeli kelbimbók és a spenót szintén alacsonyabb szintet tartalmaznak, a 2007-es “Minerális és csontmetabolizmus klinikai esetekben” című 2007-es mini-vizsgálat kutatói szerint.

A Resveratrol megfelelő mennyisége

A resveratrol egy olyan növényi ösztrogén, amely olyan ételekben található, mint a szőlő, a borok, a vörös szőlőlé, a földimogyoró és a bogyós gyümölcsök, például az áfonya, az áfonya és a fekete áfonya. Ezt a vegyületet annak lehetséges rákellenes tulajdonságaira tanulmányozták, de a phytoestrogen hatása több kutatást igényel. Egy 2014-ben “Kísérleti és terápiás gyógyászatban” publikált tanulmány kutatói azt találták, hogy a resveratrol daganatellenes hatást fejt ki az agyalapi mirigy tumorokra antiestrogén hatása miatt. Ez azért van, mert az ösztrogén segít a prolaktinoma fejlődésében és progressziójában – olyan állapotban, amelyben az agyalapi mirigyben a daganat okozza a hormon prolaktin túltermelését. Ugyanakkor több kutatásra van szükség, mivel a hatás a resveratrol koncentrációjától és a kezelés időtartamától függött.