Ésa és halolaj

A dehidroepiandroszteron vagy a DHEA a szervezet által termelt hormon. 30 éves kor után a hormon szintje csökkenni kezd. Számos gyógyszer és kiegészítés csökkentheti a DHEA szintjét, beleértve a halolajat, az omega-3 zsírsavban gazdag népszerű kiegészítőt, amely csökkenti a triglicerideket és csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Ha a DHEA szintje miatt aggódik, kérdezze meg kezelőorvosát a halolaj kivétele előtt.

Jelentőség

A DHEA elősegíti az androgének és ösztrogének előfordulását, illetve férfi és női nemi hormonokat. Ez a mellékvese kiválasztódik, és tabletta, kapszula és injekciós formák kiegészítéseként is kapható. A kiegészítő DHEA hasznosnak tűnik a mellékvese elégtelenség, a depresszió és a szisztémás lupus erythematosus kezelésére a MayoClinic.com szerint. A DHEA szintje alacsony lehet, ha anorexia, 2. típusú cukorbetegség, mellékvese elégtelenség, végstádiumú vesebetegség, AIDS vagy súlyos betegségben szenved. Az olyan gyógyszerek, mint az inzulin, az ópiátok, az orális fogamzásgátlók, az aromatáz inhibitorok és a kortikoszteroidok, szintén csökkenthetik a DHEA szintjét. A halolaj felvétele szintén csökkenti a DHEA szinteket, a Paul M. Coates “Encyclopedia of Dietary Supplements” szerint.

Kutatás

Nem minden tudományos kutatás utal a DHEA csökkentésére a halolaj minden egyes példáján. Például egy 1991-es “American Journal of Clinical Nutrition” tanulmány megállapítja, hogy a halolaj önmagában nem változtatja meg jelentős mértékben a DHEA vérszintjét. A halolaj és az E-vitamin azonban csökkenti a DHEA szinteket.

DHEA vs DHA

Ne keverje össze a DHEA-t a DHA-val, amely az omega-3 zsírsavak egyike a halolajban. A DHA a docosahexaénsav. A halolaj másik omega-3 zsírsavja az eikozapentaénsav vagy az EPA. A DHA hidegvízben zsíros halakban található, mint a lazac, a tonhal, a kagyló, a makréla, a szardínia és a hering. A kiegészítő formában megtalálható – akár az algákból, akár az EPA-t tartalmazó halolaj-kapszulákból nyerhető ki.

A DHA Metabolite DHEA

A DHA etanolamid metabolitja, a dokozahexaenoil-etanol-aminnak is DHEA-ként rövidítve van. Ez a DHEA típus olyan anyag, amelyet a szervezetben metabolizálunk, vagy lebomlik, a DHA. A DHEA ilyen típusának gyulladásgátló hatása van a szervezetben, a 2011-es “British Journal of Nutrition” tanulmány szerint. A gyulladást csökkentheti bizonyos fehérjék és nitrogén-monoxid termelésének és kifejeződésének csökkentésével.