Ferritin és d-vitamin

Az orvosok és a tudósok néha mérik a ferritin és a D-vitamin szintjét a szervezetben. Mindkettő szintje számos egészségügyi állapot mutatója lehet. A ferritin és a D-vitamin szintjét vérvizsgálatokon mérik. Mindig megvitassa megállapításait az egészségügyi szolgáltatóval, hogy helyes értelmezést szerezzen.

A ferritin olyan fehérje, amely a sejtjeiben található, amely a vasat tárolja. A szérum ferritin szintje vagy a vérben található ferritin mennyisége közvetlenül a vasban tárolt vas mennyiségéhez kapcsolódik. A szervezetnek szüksége van vasra a vörösvértestek termeléséhez. A vasat vörös hús, baromfi és tenger gyümölcsei, spenótban és dúsított ételekben, például gabonafélékben találják. Alacsony ferritinszint jelezheti a vérszegénységet, a hosszú távú emésztőrendszeri vérzést, a súlyos menstruációs vérzést és az intesztinális állapotokat, amelyek rosszabb vasfelszívódást okoznak. A magas szintek jelezhetik az alkoholos májbetegségeket vagy hemochromatosist, olyan rendellenességet, amelyben túl sok vas felszívódik a gyomor-bélrendszerből.

A D-vitamin zsíroldható vitamin a szervezetben. A D-vitamin segít Önnek felszívni a kalciumot és fenntartani a megfelelő koncentrációjú foszfort. Elősegíti a kemény fogakat és erős csontokat. Segít továbbá a neuromuszkuláris és immunfunkció, a sejtek növekedésének és működésének, valamint a gyulladás csökkentésének modulálásában. Az élelmiszerek forrázott tejtermékek és halak közé tartoznak. A szervezet D-vitamint is kap a napfénytől. Az alacsony szintek jelezhetik bizonyos gyógyszerek, máj- vagy vesebetegség vagy felszívódási problémák alkalmazását. A túl magas szinteket rendszerint a vényköteles szerek okozzák. Túl sok D-vitamin károsíthatja a lágy szöveteket, a csontokat és a veséket.

A normális pajzsmirigyhormon-transzport és a receptor válasz esetén a normál szintet a D-vitamin és a ferritin normális szintje mellett, a Donna White fehérje “The Hormone Makeover” szerint. Az optimális D-vitamin szint 60-80 nanogramm / ml vagy ng / ml. Az elegendőnek tartott szint 50 ng / ml. Optimális ferritinszint 90-110 ng / ml. A ferritin normál tartománya 12-300 ng / ml a férfiaknál és 12-150 ng / ml a nők esetében.

A D-vitamin és a ferritin szintjét biomarkerekként vizsgálják, azaz a betegség előrehaladásának mérésére használt biokémiai jellemzők, az autoimmun betegségek, köztük a szisztémás lupus erythematosus, a reumatoid arthritis, a sclerosis multiplex, a dermatomyositis és az autoimmun pajzsmirigy betegségek esetében. Egy 2007-es tanulmány a New York-i Tudományos Akadémia évkönyvében a ferritin emelkedett szintjét találták a szisztémás lupus erythematosus betegek 23 százalékában, a dermatomyositis betegek 15 százalékában, a sclerosis multiplexben szenvedő betegek 8 százaléka és a reumatoid arthritis betegek 4 százaléka . Általánosságban elmondható, hogy a betegek összes kategóriája alacsony volt a D-vitamin-szint 9,3 és 13,7 ng / ml között. A 20 ng / ml-nél kisebb D-vitaminszint hiányos, írja H. Orbach, vezető tanulmányozó.

A magas ferritin szintek és az alacsony D-vitamin szint különböző immunológiai következményekkel jár az autoimmun betegségek során. Például bizonyos esetekben a D-vitamin megelőző kezelését figyelembe kell venni. A hiperferritinémia vagy a magas ferritinszintek bizonyos esetekben az akut fázisú betegség markerei lehetnek, leginkább az Orbach szerint szisztémás lupus erythematosus. A biomarkerek azonosítása azért fontos, mert az autoimmun betegségek kialakulását befolyásolhatják olyan anyagok, amelyek befolyásolják az immunrendszert és a hormonális és anyagcsere útjait.

ferritin

D-vitamin

Pajzsmirigyhormon

Betegség biomarkerek

Következmények