Kerékpározás és peroneális íngyulladás

A kerékpározás olyan aerob tevékenység, amely számos előnnyel jár, beleértve a súlycsökkentést, segít a vérnyomás csökkentésében és a szívbetegségek, a cukorbetegség és bizonyos típusú rákos megbetegedések kockázatának csökkentésében. Ellentétben a futással, amely súlyt hordozó tevékenység, a kerékpározás alacsony hatású és gyengéd az ízületeken, különösen a térdeken. A kerékpárosok azonban továbbra is sérülést szenvednek, és sokan a sport ismétlődő jellegéből adódnak. Az egyik ilyen sérülés a peroneális tendonitis.

Peroneal Tendons

Két peroneális inak, a peroneus brevis és a peroneus longus, amelyek a boka külső részén található nagy csont mellett helyezkednek el. Futtatnak egymás mellett, az egyik a középső láb külső részéhez kötődik. A másik az ív közelében és a láb alatt fut. Ezek az inak, vagy szövetek, amelyek összekapcsolják az izmokat a csontokkal, megvédik a bokát a lábától és a boka stabilizálásától. Az íngyulladás akkor jelentkezik, amikor az egyik vagy mindkét inak irritálódnak és gyulladnak.

Okoz

A peroneális íngyulladás leggyakoribb okai a túlzott használat és az izomterhelés. A kondíció gyakori a futóknál, akik hajlamosak arra, hogy egyenetlen utakon vagy akadályainkban, és más sportágakban, mint a tenisz, labdarúgás és kosárlabda ne legyenek bokájuk. A sérülés befolyásolhatja a kerékpárosokat is. A lehangolt lábúak, vagy a magas ívek, nagyobb valószínűséggel hangsúlyozzák a peroneális inak és gyulladást okoznak a több ezer ismétlődő pedál lökések átveszik a kerékpáros út során.

Tünetek

Ezt a sérülést egy akut trauma okozhatja, vagy az idő múlásával alakulhat ki, ami rendszerint egy kerékpáros esetében jelentkezik. A tünetek gyakran tartalmaznak fájdalmat, duzzanat a területre, és gyakran a bokarész körül meleg érintkezés. Az ín úgy érezheti magát, mintha égne, és a sérülést gyakran keményedik, és nem képes a terület fájdalommentes nyújtására.

Kezelés és megelőzés

Fontos, hogy abbahagyja a fájdalom mielőbbi kiváltását, vagy a sérülés krónikus gyulladáshoz és az ín károsodásához vezethet. Jéggel, tömörítéssel, gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítókkal kezeljük, és csökkentsük tevékenységét gyógyulás közben. Ha a fájdalom továbbra is fennáll, forduljon orvosához. Mérje fel a bicikli illeszkedését és a hasító helyzetét annak biztosítására, hogy ne irritálja a peroneális inakot. A jövőbeni problémák elkerülése érdekében szakemberrel szeretne dolgozni. Nagyobb nyomást gyakorolnak az inakra, amikor a dombok hegyére állnak. Üljön inkább a nyeregben.