Sötét foltok és hyperpigmentáció

Sötét foltok vagy foltok – azok, amelyek sötétebbek a normál bőrszínénél – közös kozmetikai állapot. Ezek az elszíneződési területek, amelyeket gyakran említenek életkor foltok, májfoltok vagy hyperpigmentáció, általában ártalmatlanok, és hatással lehetnek minden fajra és bőrszínre. A legtöbb esetben sötét foltokat lehet kezelni, bár néha nehézségekkel.

Miért jelennek meg?

A bőrt melanin nevű barna pigment tartalmaz. Sötét foltok akkor fordulnak elő, ha a melanin feleslege betört a bőrbe. Ezek a lerakódások a bőr felületén sötét foltok vagy foltok formájában jelentkeznek.

Nap és kor

A sötét foltok számos oka van, amelyek közül a leggyakoribbak az életkor és a hosszú távú napsütés. Amikor a bőre napsugárzásnak van kitéve, teste elkezdi extra melanint termelni, hogy megóvja a nap sugaraiban található ultraibolya fénytől való károsodást. A melanin túltermelése csillogó formában jelenik meg, vagy sötét foltok olyan területeken, amelyek már hiperpigmentáltak. A sötét foltokat hormonális változások is okozhatják. A terhesség vagy bizonyos gyógyszerek, például a fogamzásgátló tabletták vagy a pattanások gyógyszerei túlzott mértékű melanin termelést válthatnak ki. Ezekben az esetekben a sötét területek nagyobb valószínűséggel tűnnek fel, mint foltok, mint foltok.

Megjelenés és hely

A sötét foltok rendszerint lapos, kerek, barna jelek formájában jelentkeznek, szabálytalan szélekkel. Olyan kicsiek lehetnek, mint egy pont vagy akár egy cent. Gyakran előfordulnak olyan helyen a bőrön, amelyek gyakori napfényt kapnak, mint például az arc, a kéz, az alkar, a váll és a felső hát.

Kezelés

Könnyítsen és elhalványulhasson a sötét foltok a túlnyomásos vagy vényköteles krémekkel, amelyek hidroki-nont, egy fehérítőt tartalmaznak. Kezelőorvosa a tretinoint és a kortizonot tartalmazó krémet írhatja elő. A lézeres kezelések nagyon hatékonyak a hiperpigmentáció csökkentésében vagy fakulásában, mivel a lézerek eltávolíthatják a pigmentet anélkül, hogy zavarják a környező bőr színeit. Azonban a kezelés nem állandó. Ha továbbra is ki akarja tüntetni a bőrét a napra, a foltok valószínűleg újra megjelennek.

Megelőzés / Solution

A sötét foltok megakadályozásának kulcsa a bőre védelme a naptól. A napellenzőt 30 percig vigye fel a napsugárzás elleni védelemmel, és vegye fel a viselt ruhát, amely fedezi a bőrét, és széles karimájú kalapot árnyékol. Ha úgy gondolja, hogy a sötét foltokat gyógyszerek okozzák, például a fogamzásgátló tablettákat vagy a pattanások gyógyszereit, beszéljen orvosával az alternatív gyógymódokról.