Szárított mangó táplálkozási információk

A szárított gyümölcsöket egészében egészséges tápláléknak tekintik. Bár jobb alternatíva a cukros édességekhez és egyéb rozsdás ételekhez, az aszalt gyümölcsöket mérsékelten kell fogyasztani, mivel sokkal nagyobb mennyiségű cukrot és kalóriát tartalmaz, mint a rendszeres gyümölcsök. Ráadásul a víz gyümölcsből történő eltávolítása sokkal kevésbé töltődik, így könnyebb a túlfogyasztás. A trópusi szárított gyümölcsök, mint az ananász és a mangó különösen aggodalomra adnak okot, mert a trópusi gyümölcs több cukrot tartalmaz, mint más fajta gyümölcsök, mint az almák és a bogyók. Ha eszik szárított gyümölcsöt, mérje meg a kiszolgáló méretét, és ne egyen közvetlenül a zsákból, ami növeli a túlfogyasztás kockázatát.

Kalória

A szokásos mangóhoz képest a szárított mangó sokkal inkább a kalóriákban és szénhidrátokban koncentrálódik. Egyharmad kalória-szárított mangó 160 kalóriát tartalmaz. A legtöbb mangó szénhidrátból származik, mivel a szárított mangó csak kis mennyiségű fehérjét vagy zsírt tartalmaz.

Szénhidrát

Egy csésze szárított mangó egyharmada 40 gramm szénhidrátot, 2 gramm étkezési rostot és 32 gramm cukrot tartalmaz. A mangóban lévő cukor táplálja napi működését, és előnyös energiaforrásként szolgál az agyad számára, míg rosttartalma támogatja az emésztőrendszert. Kerülje el azokat a márkákat, amelyek a mangót bevonják a további cukorba, ami még több kalóriát eredményez. Ha cukorbeteg vagy cukorbetegségben szenved, akkor a szárított mangó a magas cukortartalom miatt nem egészséges választás.

Vitaminok

A szárított mangó az A-vitamin jó forrása – a napi érték 20 százaléka – amely kulcsszerepet játszik a sejtnövekedésben, az egészséges látásmódban és az erős immunrendszerben. A szokásos mangóval ellentétben a szárított mangó nem tartalmaz nagy mennyiségű C-vitamint – a napi érték 2% -a). A szárítás során nagy mennyiségű vízben oldódó vitamin, például C-vitamin elvész.

Ásványok

Bár nem túl magas ásványi anyagokban, a szárított mangó kis mennyiségű vasat tartalmaz – a napi érték 2 százaléka – és a kalcium – 4 százalék. A vas fontos az oxigén szállításhoz a vérben és az oxigén tárolásában az izomszövetekben, míg a kalcium segít megőrizni a csontok erejét és sűrűségét, és megtartja a szívét, az izmokat és az idegeket.

A szárított gyümölcs számos márkája kén-dioxidot tartalmaz, amelyet az aszalt gyümölcsök megőrzésére használnak. Egyes emberek érzékenyek a szulfitokra, például a kén-dioxidra, és a lenyelés után asztmás reakciók is lehetnek. Az élelmiszer- és mezőgazdasági szolgáltatások intézete arra utal, hogy a szulfit érzékeny egyének elkerülik a szulfitokat tartalmazó feldolgozott élelmiszereket, beleértve az aszalt gyümölcsöket is. Ehelyett válasszon szerves szárított gyümölcsöt, amely nem tartalmaz szulfitokat.

Kén-dioxid