A nátrium fogyasztása izzad-e?

A közhiedelemmel ellentétben a nátrium és a só teljesen más vegyi mintákkal rendelkezik, és nem szabad téveszteni egymásnak. A tiszta nátriumtól eltérően a só mind a nátrium, mind a klorid kombinációjából áll. Az egyén által igényelt nátrium mennyisége teljesen függ a genetikától, az aktuális egészségtől és a fizikai aktivitás mértékétől. Forduljon orvosához, mielőtt drasztikusan csökkenti vagy növeli a nátrium bevitelét.

Nátrium háttér

A szervezet elegendő mennyiségű nátriumot igényel, sok sportos italban és élelmiszertermékben megtalálható annak érdekében, hogy működjön. A nátrium egy olyan elektrolit, amely nemcsak a vérben és a környező sejtekben a hidratáció szabályozását szolgálja, hanem megőrzi a megfelelő ideg- és izomtevékenységeket is. Ha nátrium-egyensúlyhiány áll fenn, az egyensúly elérhetõ akár több folyadék fogyasztásával, hogy a nátriumot hígítsák, vagy fogyasztanak élelmiszereket vagy sportitalokat az elveszett nátrium helyettesítésére. A Betegségmegelőzési és Megelőzési Központ ajánlja, hogy a 2 évesnél idősebb gyermekek és a felnőttek átlagos nátriumbevitele ne haladja meg a napi 2300 milligrammot, de ez a szám a testmozgás szintjétől is függ.

Sweat háttér

Az izzadás, más néven az izzadás, a National Institute of Health honlapján a Medline Plus úgy határozza meg, mint “sós folyadék szabadul fel a szervezet izzadsággáiról”. Míg a kutatás nem elegendő ahhoz, hogy a verejtékszintet a nátrium beviteléhez igazítsa, a Medline Plus azt mondja, hogy a fokozott izzadás összefügghet az egyén verejtékmirigyszámával, genetikájával, alkoholával vagy koffeinfelhasználásával, gyógyszereivel, fizikai aktivitásával vagy meleg hőmérsékletével.

Egészségügyi aggodalmak

Nem elegendő a nátrium és a túl sok nátrium mindkettő egészségkárosodást okozhat. A túl kevés nátrium károsíthatja a testi funkciókat, például a sejtek gyulladását. Ez egészségügyi problémákhoz vezethet, mint például krónikus fejfájás, fáradtság, émelygés, rohamok vagy csökkent tudatosság. Túl sok nátrium növelheti a víz visszatartását, ami a magas vérnyomás, a veseelégtelenség és a hypernatremia egyik vezető oka. A vesék a méreganyagok és a nátrium feleslegének kiszűrésére szolgálnak. Ha több nátrium van, mint a vese képes kiszűrni, a nátrium felhalmozódni fog a vérben, más néven hypernatremiának is, és veseelégtelenség léphet fel. A hypernatremia kezelésével folyadékokat lehet felvenni a nátrium egyensúly helyreállítása érdekében. A vér magas koncentrációja a vérben, ha kezeletlen marad, zavart, izomgörcsöt vagy halált okozhat.

Főbb pontok

Az alsó sorban nincs ismert kapcsolat a nátrium bevitel és a verejtékezés szintje között. Az egyéni izzadás mennyisége elsősorban a genetikáról, a testhőmérsékletről és a testmozgásról szól. Bár a nátrium szintje és a verejték mennyisége teljesen független, a nátriumszinteket továbbra is ellenőrizni kell, különösen akkor, ha egészségügyi problémái vagy súlyos fizikai aktivitással járnak.