Gyakorlatok a carpal tunnel megkönnyebbüléséhez

A carpal tunnel-szindróma a kéz és a csukló rendellenessége. A csukló csontjai és szövetei által alkotott keskeny alagút védi a középső idegt, amely szabályozza a hüvelykujj mozgását és az első három ujját. Amikor a karpantikus alagút szalagjai és inakja megduzzad vagy gyulladt, akkor az ideghez nyúlhatnak, ami fájdalmat vagy zsibbadást okoz a kézben, a csuklóban vagy az alkarban. Bár a carpalis alagút szindróma gyakran ismétlődő mozgással jár, sérülést vagy bizonyos egészségügyi állapotokat, például reumatoid artritust is okozhat.

Csukló körök

A University of Maryland Medical Center a csuklóköröket tartalmazza a javasolt gyakorlatok között, csökkentve a carpal tunnel szindróma kockázatát. Húzza ki az indexet és a középső ujjait, miközben bezárja a többi ujját. Forgassa el a csuklóját, mintha egy körrel rajzolna a levegőbe, két ujjal. Készíts öt óramutató járásával megegyező és öt óramutató járásával ellentétes köröket, ismételje meg a másik kezét.

Ujj gyakorlatok

Az Arthritis Alapítvány azt javasolja, hogy a kézmozdulatot 15 percenként számítógépes egér használatával gyakorolja, hogy javítsa a vér áramlását a kezében. Összeressen, majd csúsztassa az ujjait egyenesített helyzetbe. Ötözködhet is, majd szétszedheti ujjait amennyire csak tudsz. Ismételje meg mindkét gyakorlatot 5-10 alkalommal. Ellen Serber jóga oktató javasolja ezt a hüvelykujj húzási gyakorlatot: helyezze a jobb kezét a lapos felületre. A bal kezével lassan húzza ki a jobb hüvelykujját a mutatóujjától, és tartsa meg a másik ujjait. Tartsa néhány másodpercig, amíg el nem nyúl az ellenkező hüvelykujjal.

A hónalj gyakorlása

Az alkarok nyugodt kezelése csökkenti a csukló feszességét. Feszítse ki ezeket az izmokat úgy, hogy összehajtja a mellét, ujjait imádságra felfelé mutatva. Miközben tenyerét tartja, húzza ki a könyököket az alkar szintjéig. Tartsa a nyúlványt 10 másodpercig, majd óvatosan rázza fel a karját és a csuklóit, hogy lazítsa meg őket.

Vállharc

A vállak sok feszültséget hordoznak, ami befolyásolja a karjait, csuklóit és ujjait. Lazítsa meg a testnek ezt a részét nyugodt helyzetben, karjaival az oldalán. Vállat vállat vontatva, majd szorítsa vissza, nyújtsa le őket, és végül nyomja őket előre. A teljes forgatást lassan, körülbelül 7 másodpercig kell végezni.

Nyak gyakorlása

A szelíd nyakszalag rendszeres időközönként elősegíti a test relaxációját. Egyenes ülő helyzetben tegye jobb kezét a bal vállára. Vállat tartva lassan lefelé fordítsa le a fejét, és kissé jobbra fordítsa. Tartsa a szakaszt 5 másodpercig. Kívánt esetben a nyúlvány növelhető úgy, hogy a fejet jobbra fordítja. Ismételje meg a másik oldalon.

A MayoClinic.com figyelmeztet arra, hogy bár a carpalis alagút gyakorlatok hasznosak lehetnek műtét után vagy egyéb terápiák kiegészítéseként, nem valószínű, hogy csökkentik a betegség által okozott fájdalmat vagy zsibbadást. A gyakorlatokat nem szabad helyettesíteni orvosi kezeléseknek, például műtétnek vagy csuklópántnak.

korlátozások