Hatékony kommunikáció a barátok között

Minden jó barátság kölcsönös tiszteletet és bizalmat igényel. Azonban ezek a komponensek nem lesznek ott mindkét fél ereje és energiája nélkül. Hatékony kommunikációra van szükség a barátság egészséges, szilárd alapjainak kialakításához és fenntartásához. Ahhoz, hogy jól kommunikáljunk, tudnunk kell, hogyan hallgassunk, építsünk bizalmat és foglalkozzunk minden olyan kérdéssel, amely feszültséget okozhat.

Tanulj meg hallgatni

A barátoddal folytatott beszélgetések során győződjön meg arról, hogy teljesen részt vesz a folyamatban. Legyen szemkontaktus és használjon megfelelő testbeszédet, hogy megmutassa, hallja, amit mond, például bátor bólintást vagy szimpatikus rázkódást. Adja meg barátjának a lehetőséget, hogy megszakítás nélkül beszéljen, és mikor befejezte, tükrözze vissza, amit hallott, javasolja Isodora Alman terapeutának. Ez azt mutatja, hogy valóban hallgattál és értékelsz, mit mondhatsz.

Gyakorolja a strukturált párbeszédet

A strukturált párbeszéd segítségével javíthatja a kapcsolatot, mondja Stephanie Michele viselkedési elemzője a “Huffington Post” című cikkében, a “Communication Boosters: Relationship Improvement Exercises” című cikkében. Célja, hogy a beszélgetés körülbelül 15-30 percig zajlik, olyan témában, amely inspirálja a tapasztalatok szóbeli cseréjét, például a legnagyobb szenvedélyeket vagy kedvenc üdülési célokat. Hallgassa meg, amit a barátodnak meg kell mondania, és erősítse meg, hogy megértette, majd ossza meg saját tapasztalatait és érzelmeit a témával kapcsolatban.

Vissza a szavakkal a műveletekkel

Ha azt mondod, hogy a barátod, aki mindig számíthat arra, hogy ott van, az semmit sem jelent, hacsak nem bizonyítja, hogy ez a helyzet. Amikor a barátok tudják, mire számíthatnak egymástól, a bizalom könnyebben megalapozható és megőrzhető, mondja Michele. Például, ha elmondja a barátodnak, hogy “veled megyek az edzőterembe”, majd minden héten elindul, hogy felemeljék a súlyokat, akkor bizalmat épít. A barátod tudni fogja, hogy bízhat a szavaiban, mert közölte vele a cselekedeteit.

Szemben a konfliktusba

A barátok közötti érvek egészségesek lehetnek, feltéve, hogy a megfelelő módon foglalkoznak velük. A pszichológus, Susan Heitler a pszichológia ma “Pszichológia ma” c. Cikkében: “Mi okozza a konfliktusokat? Hogyan oldják meg a konfliktusokat?” – mondja Susan Heitler. Beszélgetés a barátoddal fennálló problémáról az egyetlen megoldás. Mindkét félnek egyet kell értenie abban, hogy konfliktus áll fenn a körforgás előtt, hogy javaslatot tegyen a probléma kezelésére, feltárja az egyes javaslatok előnyeit és hátrányait, és kompromisszumot érjen el. Ha mindkét aggodalmát kezeli, akkor sem érzi magát rövidre, és a konfliktus hatékony megoldása erősíti a meglévő kötvényt.