Nyers káposzta megemésztése

A káposzta csípős íze olyan kéntartalmú vegyületekből származik, amelyek segíthetnek megakadályozni a rákot, jelentette be a Linus Pauling Intézet. A káposzta is nagyon alacsony a kalóriákban, és C és K vitaminokkal van töltve. Az előnyök ellenére néhányan elkerülik a káposztát, mert gasztrointesztinális problémákat okoz. Néha leírják, hogy nehéz megemészteni, de pontosabb azt mondani, hogy a káposzta nagy mennyiségű szálat tartalmaz, amelyet egyszerűen nem emésztenek fel, mint más tápanyagok, és mellékhatásokhoz vezethetnek.

Breaking Down káposzta

Egy csésze aprított káposzta csak 18 kalóriát tartalmaz. A kalóriák közel 90 százaléka szénhidrátból származik, a többi pedig olyan fehérjék, amelyeknek alig van nyomnyi zsírja. A szervezet a szokásos módon emészteti a fehérjéket, ami azt jelenti, hogy az enzimek egyetlen aminosavra bontják őket, és felszívódnak a véráramba. A szénhidrátok egy része egyszerű cukrok, ezért könnyen emészthetőek és energiaigényesek, de a fennmaradó szénhidrátok – a raffinóz és a rost – nem emészthetők más tápanyagokhoz hasonlóan. Ennek eredményeként bizonyos emésztőrendszeri problémákat okozhatnak, mivel áthaladnak az emésztőrendszeren.

A raffinóz ellenáll az emésztésnek

A káposzta raffinózis egy nagyobb cukorcsoporthoz tartozik, amelyet oligoszacharidoknak neveznek. Az emberi testnek nincsenek olyan enzimjei, amelyeknek meg kell szakítaniuk ezeket a cukrokat, így nem emészthetők vagy felszívódnak. Amikor eljutnak a vastagbélbe, a baktériumok fermentálják őket. Az erjesztés során gáz keletkezik. A baktériumok a Temple University Medical School szerint a hidrogén, a szén-dioxid és a felnőttek körülbelül egyharmadában metánt termelnek.

Oldható és oldhatatlan szál

Ha egy csésze aprított káposztát eszel, körülbelül 2 gramm rostot fogyaszt, vagy napi 7 százalékát a rosthoz, amely egy 2000 kalóriás napi étrenden alapszik. A teljes szálat szinte egyenletesen osztják szét az oldható és az oldhatatlan szálak között. Mindkét típusú szál átmegy a rendszeren anélkül, hogy alaposan megemésztette, és mindkettő egészségügyi előnyökkel jár. Az oldható rost segít a koleszterinszint csökkentésében és a vércukorszint mérséklésében, míg az oldhatatlan rostok rendszeresen tartják a székletet. Csakúgy, mint a raffinóz, az oldható rostot a nagybélben fermentálják. A potenciális gáz és az erjedés által okozott puffadás mellett az oldhatatlan rost hasmenést okozhat, ha túl sokat fogyaszt.

Fogyasztási tippek

Mindenkinek más toleranciája van az olyan ételekre vonatkozóan, mint a káposzta, ezért kísérletet kell végezni annak meghatározására, hogy mennyi mellékhatás nélkül enni lehet. Rendszerünk jobban beállítható, ha egy kis mennyiséget evett, és fokozatosan megnöveli az adagot. A raffinóz kevesebb mellékhatása lehet, ha az alfa-galaktosidáz enzimet tartalmazó, over-the-counter gyógyszereket vesz igénybe, javasolja az Országos Cukorbetegek Intézetét és az emésztőrendszert és a vesebetegségeket. Az emésztőszervi problémákkal küzdő emberek, mint például az irritábilis bél szindróma, elkerülhetik a káposztát. A főzéssel járó káposzta némi tápanyag elvesztését okozza, de nem befolyásolja a rostokat, így nem segít az emészthetőség javításában.