Sötét sárga vizelet a szoptatás alatt

A sötét sárga vizelet a szoptatás ideje alatt aggodalomra ad okot, hogy Ön vagy a baba éppen ezt a tüneteket tapasztalja. A sötét sárga vizelet azt jelzi, hogy több folyadékot kell itatni, de súlyosabb rendellenességeket is jelenthet. Ha Ön vagy a baba sötét vizelettel rendelkezik, és úgy érzi, hogy elég folyadékot fogyaszt, hívja a baba orvosát.

Sötét sárga vizelet és anya

Ha észreveszi, hogy a vizelete sötétebbé válik, talán nem is volt elég ital. A szoptató anyáknak körülbelül 13 csésze víz vagy más folyadék szükséges, az American Dietetic Association szerint. Könnyen elfelejteni elégetni, különösen akkor, amikor a baba előbb jön haza a kórházból. Készüljön rá arra, hogy öntsön magának egy vizet, gyümölcslevet vagy más folyadékot, amikor szoptat. Ha nem iszol elégetetté, dehidrált lehet, és a tejeskínálata szenvedhet. Ha megfelelő mennyiségű italt fogyaszt, de még mindig sötét vizelettel rendelkezik, hívja orvosát.

Csecsemőszárítás

Ha a baba sötét sárga vizelet keletkezik, dehidrálni lehet. A kiszáradás akkor fordulhat elő, ha a csecsemő extra folyadékot veszít a hányásból, a hasmenésből vagy a lázból. Ha a baba nem rendelkezik ezekkel a problémákkal, valószínűleg nem kap elegendő anyatejet. A baba orvosának szüksége lehet egy súlyellenőrzésre annak biztosítására, hogy az anyatejhez megfelelő anyanyagra nő. A csecsemő lehetséges kiszáradásának egyéb jelei közé tartoznak a száraz ajkak, a csökkent vizeletürítés, az erősen szaggató vizelet, az elsüllyedt szemek, a letargia, a gyenge kiáltozás vagy a fej tetején lévő elsüllyedt puha folt.

Újszülöttkori sárgaság

Egyes esetekben a sötét sárga vizelet újszülött sárgaságot is jelenthet. Az újszülöttkori sárgaság gyakori, az első héten a csecsemők 60 százalékát érinti, Dr. Meredith Porter az “American Family Physician” februári számában jelentette be. Az újszülöttkori sárgaságban más tünetek is kísérhetik a sötét vizeletet, a baba és a szeme fehérje sárgás lehet a magas bilirubinszint miatt, és lehet, hogy letargikus. A szoptatás sárgasága a normál vagy élettani újszülötttől, sárgaságtól elkülönítve jelentkezik. A szoptatás után a cukorka legfeljebb két hétig alakul ki. Az egészséges, szoptatott csecsemők legfeljebb 33% -a fejlődhet ki szoptatós sárgaságban Porter szerint. Kövesse a gyermekorvos utasításait a szoptatás sárgaságának kezelésére. Ritka esetekben a sárgaság májproblémákat vagy fertőzést jelenthet egy csecsemőnél.

Sötét vizelet kezelése

Ha a vizelete sötét van, mert nem volt elég ivás, a folyadékbevitel növelése megoldja a problémát. Ha az alacsony tejkínálat csökkenti a vizelet kimenetelét vagy a kiszáradást a csecsemőnél, akkor dolgozzon a laktációs tanácsadóval a tejeskínálat növelése érdekében. Indítsa el a kiegészítő táplálékokat, ha az orvos vagy a szoptatós tanácsadó úgy érzi, szükséges. Ha a babának sárgulása van, szüksége lehet arra, hogy különleges fototerápiás fények mellett, amelyek a bilirubint lebontják. A bilirubin ezután kiválasztódik a vizelettel, ami a vizelet sötét megjelenését is okozhatja.