Száraz, pattanásos bőr az orr és a szájnyílások körül

Bizonyos körülmények, például perioralis dermatitis, pikkelysömör vagy ekcéma, az orrán vagy a száj sarkain át tompán és száraz bőrre kelhetnek. Tény, hogy az arcra hámló, repedezett és vöröses bőr lehet a szervezet reakciója a téli időjárásnak való kitettségnek vagy a durva mosószerek vagy szappanok gyakori használatának. Ha az orr és a szájnyálka száraz, csípős bőr nem az alapvető, száraz és higgadt bőr következménye, előfordulhat, hogy szüksége van az egészségügyi szolgáltatóra az ok megállapításához.

Azonosítás

Ha az arca feszes és viszkető, akkor észreveheti, hogy a bőr, az orr és a szájnyílás körül száraz vagy csípős. Egyszerű megoldás a száraz arcra a hámlás, majd egy enyhe és könnyű hidratáló alkalmazása. Ha az arcon elszíneződő pikkelyes és pikkelyes foltok nem tűnnek el az exfoliáns és a hidratáló használata után, akkor meg kell határoznia, hogy a száraz bőr oka az alapbetegség, a bőrérzékenység vagy a kemény vegyi anyagok hatásának való kitettség miatt van-e.

Szappan és víz

Több tényező okozhat száraz bőrt. A hideg időjárás vagy a száraz éghajlat a bőrön keresztül húzza ki a nedvességet az Amerikai Bőrgyógyászati ​​Akadémia szerint. Nagyon forró fürdők vesznek ki nedvességet a bőréből, mivel a forró víz gyorsan kiszárad és a nedvességet elpárolog a bőréből. Bizonyos szappanok, különösen kemény szappanok kiszáríthatják a bőrt. Az ilyen okok miatt kerülheti a száraz bőrfelületet azáltal, hogy hidratálószert alkalmaz az arcára, enyhébb szappanra vagy kevésbé forró vizet használva fürdéskor.

Bőrfeltételek

Bizonyos egészségügyi állapotok, mint például perioralis dermatitis és kontakt dermatitis, befolyásolhatják az orr, a száj és a szem körüli bőrét, a DermNet NZ szerint. Ez a típusú dermatitis elsősorban a felnőtt nőket érinti, mivel a férfiak ritkán fejlesztik ezt a feltételt. A pontos ok nem teljesen érthető, de úgy vélik, hogy kapcsolatban áll a rossz higiénia, bizonyos krémek és helyi krémek és kenőcsök. Lehet, hogy antibiotikumok szükségesek a perioralis bőrgyulladás tisztázásához, ha a bőre nem reagál megfelelően az arc krémek és helyi krémek vagy kenőcsök használatának megszüntetésére.

hiányosságok

Ha a szervezet nem kap elegendő vasat vagy biotint, akkor száraz, csípős bőrű lehet. Bár a biotinhiány ritka, az eredmény száraz, pelyhes bőr és repedt bőr a szája sarkain, a Maryland Medical Center szerint. A vashiány a biotinhiány tüneteit utánozza, mivel a bőr sarkánál szakadt bőr alakulhat ki, és más hasonló tünetekkel, például száraz bőrrel, duzzadt nyelvvel, szájüregi gyulladással és törékeny körmével találkozhat.

szempontok

Száraz bőrének okaitól függően, ha néhány olyan szokás megváltoztatása, mint a forró fürdő vagy enyhébb szappan, nem segített, akkor hiányozhat a vas vagy a biotin az étrendben. Kérje meg egészségügyi szolgáltatóját, hogy végezzen tesztelést a pontos ok megállapításához. Vér- vagy vizeletvizsgálatot rendelhet el, ha látja, nincs-e biotin vagy vas. A száraz bőrből is kiválaszthatja a bőrt egy kenetlapon, és mikroszkóp alatt vizsgálhatja meg a bőrt.