Emelkedett májenzimek és viszkető bőr

Az emelkedett májenzimek általában valamilyen rendellenességet mutatnak a szervvel. A májenzimek emelkednek, ha a májsejtek károsítják őket a véráramba. Gyakran tapasztalhatja a viszkető bőrt, ha súlyos sárgaság, májbetegség másik mutatója. Sárgaság akkor jelentkezik, amikor a bilirubin szintje a vörösvérsejtek lebomlásából származik, vagy az epevezetékek elzáródása vagy májkárosodás miatt. A májbetegség tünetei akkor fordulhatnak elő, ha gyógyszereket szedtek, amelyek károsíthatják a májat, vagy olyan akut betegségeket, mint például a hepatitis A vagy krónikus májbetegségek, például cirrhosis.

A rutin májfunkció panel négy tesztet tartalmaz: aszpartát aminotranszferáz (AST) vagy SGOT, alanin aminotranszferáz (ALT) vagy SGPT, alkalikus foszfatáz (ALP) vagy AP és gamma-glutamil transzferáz (GGT). Míg az ALT elsősorban a májból származik, az AST a szívben, a vesékben és az izmokban is megtalálható, így az AST emelkedése kevésbé diagnosztizál a májbetegségnél, mint az ALT emelkedése. A GGT és ALP emelkedése gyakran előfordul, ha a károsodás befolyásolja a májhoz kapcsolódó epevezetékeket. Míg a GGT leginkább a májban fordul elő, az ALP szintén megtalálható a csontokban, a belekben és a vesékben. Az ALT értékek általában 0 és 45 IU / L közöttiek, míg az AST 0 és 40 IU / L között van. A normál ALP-tartomány 35 és 115 IU / L, a GGT pedig 3 és 60 IU / L között van.

A bilirubin a vörösvértestek lebontásának mellékterméke. Körülbelül 120 nap elteltével a szervezet eltávolítja a régi vörösvérsejteket a vérkeringésből és lebontja őket. A bilirubint a májsejtek feldolgozzák epének termelésére, amelyet az epevezetékeken keresztül eltávolítanak a vizelet vagy a széklet elhelyezésére. A májban vagy az epevezetékben károsodott sejtkárosodás a bilirubin felhalmozódását és a bőrön való szivárgást okozhatja, sárgaságot okozva. A felgyülemlett bilirubin a bőrben viszketést is okoz. A csatorna elzáródása súlyos viszketést okozhat.

A májenzimszint emelkedésének típusai és arányai gyakran jelezhetik a rendszerben jelen lévő betegségfolyamat típusát. Az alkohollal való visszaélés mellett, míg az AST és az ALT szintek emelkedése merül fel, az AST és az ALT aránya nagyobb, általában 2: 1. Nem alkoholos steatohepatitisben (NASH) az AST-ALT arány általában kevesebb, mint 1: 1. A kábítószerek vagy vírusok által okozott akut májkárosodásban az AST és ALT értékek a 10 000-es szintre emelkedhetnek. Az epevezeték-megbetegedések (pl. A kolangitis, a GGT és az ALP) normális koncentrációja 10-szeresére emelkedhetnek. A bilirubin a normál 2,5 mg / dl szint fölé emelkedhet.

Bármilyen betegség, amely a májenzimszint emelkedését és a magas bilirubinszintet okozza, viszketést okozhat. A hepatitis C-ben szenvedő betegek 20 százaléka viszketést vagy intenzív viszketést tapasztal, a HCV Advocate szerint. A viszketés fokozza a fejlettebb betegségben szenvedőket. Az epevezetékeket blokkoló betegségek, mint például az elsődleges szklerotizáló kolangitisz, gyakran intenzív viszketést is okoznak. Az epekövek blokkolása az epekövekből is okozhatja a bilirubinszint emelkedését, ami viszketést okozhat.

A máj enzim típusai

Bilirubin és viszketés

A laborok és a diagnózis felemelkedése

A viszketéshez társuló rendellenességek