A rost megduzzad?

A rostanyag fogyasztása előnyös, mivel segít az ömlesztett táplálék adagolásában. A megnövekedett ömlesztett anyag segíti az emésztést és segít a székrekedés megelőzésében. Segít abban is, hogy gyorsabban érzed magad, ami segít a súlyod alatt tartásában. Bizonyos esetekben azonban az étkezési szálak gázokat és még puffadást okozhatnak – szűk, teljes érzés a hasban. Ha egyszerűen kiigazítanád az étrendedet, vagy egy kiegészítést kapsz a gáz csökkentésében, általában megszabadulhat a puffadástól. Ha a beállítások nem segítenek, forduljon orvoshoz, hogy kizárjon egy emésztési problémát.

A gáz az emésztési folyamat normális része, és jellemzően baktériumokból származik, amelyek lebontják az ételt a vastagbélben. Néhány étel azonban nehezebb megemészteni, és a bélrendszerben a szokásosnál nagyobb mennyiségű gázhoz vezethet. A megnövekedett gázszintek puffadást, valamint egyéb tüneteket okozhatnak, mint például a hasfájás, hasi görcsök és a szélütés. A rostanyag, valamint az olyan élelmiszerek, amelyekben nehéz a felemészteni a cukrot – mint például a raffinózis – a gáz gyakori oka, bár nem mindenki tapasztalja a tüneteket.

Kétféle rost létezik: oldhatatlan és oldható. Az oldhatatlan szálak nem oldódnak vízben, és megtalálhatók a búzakorpa, a zöldségfélék és a teljes kiőrlésű gabonafélékben. Az ilyen típusú szálak általában kevés gázt termelnek, az Ohio State University Wexner Medical Center szerint. Az oldódó rost vonzza a vizet, és lágy gélt hoz létre, mivel emésztik, ezáltal lelassítja az emésztést. Olyan élelmiszerekben megtalálható, mint a zab bors, a bab, a borsó és a gyümölcsök többsége. Az ilyen típusú rost a gáz és a puffadás gyakoribb oka. Vannak, akik gázokat és puffadást kapnak, amikor szálat fogyasztanak, de egyes esetekben a gáz és a puffadás egyszerűen azzal jár, hogy túl sok rostot adnak túl gyorsan az étkezéshez.

Fokozatosan növekszik a rostanyag mennyisége a táplálékban, ahelyett, hogy egyszerre hozzáadná, segít csökkenteni a gázszintet, esetleg elkerülve a puffadást. Például a Maryland Egyetem Orvosi Központja azt ajánlja, hogy az idősebb gyermekek, serdülők és felnőttek napi 20-35 gramm szálat fogyasztanak, és napi 3 grammtól napi 5 grammig adjunk hozzá néhány hetet, amíg elérjük ezt a pontot. Rengeteg folyadék fogyasztása, különösen a víz, és gyümölcsök és zöldségek hámozásával, mivel több rostot fogyasztanak el, szintén segíthet az emésztőrendszer átmenetének megkönnyítésében. Ha továbbra is szédül az enyhe puffadás a szálak fogyasztása után, az emésztőrendszer alkalmazása, ami segít a gáz csökkentésében, szintén megakadályozhatja a puffadást.

Ha fokozatosan növekszik a szálfogyasztás vagy az emésztő-táplálék felvétele, nem segít megszabadulni a puffadástól, ez lehet az élelmiszer-intolerancia vagy az emésztési zavar miatt. Az emésztési folyamatoknak nehéz termelési folyamata lehet, ami gáz, puffadás és görcsök kialakulásához vezethet. A táplálékkiegészítés alkalmazása nem mindig segíti az élelmiszer-intoleranciát. Az emésztőrendszeri rendellenességeket, például az irritábilis bél szindrómát, súlyosbíthatja a szálfogyasztás. Kevésbé gyakori, hogy az ételallergia lehet hibás. Ha a puffadás fokozatosan nem szűnik meg a megelőző intézkedések meghozatala után, vagy a tünetek súlyosak, forduljon egészségügyi szakemberhez.

Gázfújás

Rostípusok

Potenciális megoldások

Egyéb ajánlások