Emelkedett hamis psa szintek a gyakorlatból

A prosztata egészségével kapcsolatos aggályok megkezdődnek, mivel az átlagos férfi idősebb lesz, és az akronimák, mint a PSA, a normál beszélgetés részévé válnak. A prosztata-specifikus antigént vagy PSA-szintet a prosztatarák kimutatására szolgáló diagnosztikai eljárás részeként mérik. Tipikusan a prosztatarák valószínűsége a magasabb PSA-szintekkel nő, mint a John Hopkins Prostate Bulletin szerint. A legtöbb teszthez hasonlóan néha hamis pozitív eredmények is előfordulnak, és vannak jelek arra, hogy a testmozgás egy olyan komponens, amely növelheti a PSA eredményeit, ami pozitív eredményt eredményez a rák hiányában.

Mi a prosztata-specifikus antigén vagy PSA?

A prosztata mirigyben lévő sejtek prosztata-specifikus antigént termelnek. Ez az enzim magas koncentrációban található a szeminális folyadékban, de nem sok a véráramban. Ha a vér PSA-szintje magas, jelezheti, hogy a prosztata bizonyos mértékű rendellenességet okozhat.

A PSA teszt

A PSA-tesztet 1986-ban vezették be, és a prosztatarákot hat évvel korábban kimutatták, mint a korábbi diagnosztikus intézkedésekkel. A normál vér PSA szint 4 ng / ml. Néhányan a “szürke zónát” 4 és 10 ng / ml közötti szintre emelik, és ezen a tartományon belül a rák, a prosztatagyulladás vagy a jóindulatú prosztata hiperplázia eredménye. A 10 ng / ml feletti PSA-szinttel rendelkező férfiaknál nagyobb a prosztatarák kockázata. Az Országos Rákkutató Intézet szerint a vizsgálat egyik korlátozása, hogy az emelkedett PSA-szintű férfiaknak csak 25-35% -a fordul elő prosztatarákban, amikor további vizsgálatokat végeznek. Annak tudatában, hogy az olyan tényezők, mint például a testmozgás növeli-e a PSA-szinteket, azt jelenti, hogy a drága további tesztelés és a kísérő szorongás közötti különbség és a nyugalom.

A PSA-szinteket befolyásoló tényezők

A Macmillan Rák Támogatási honlapja megállapítja, hogy a PSA-szintek a következő okok miatt emelkedhetnek: fertőzések, a vizsgálat kevesebb, mint hat héttel a prosztata biopszia után, a vizelet katéter használata, a váratlan hat héten át a prosztata vagy a húgyhólyag műtét után , Ejakuláció, ami 48-72 órát növeli a PSA-szinteket, kiterjesztett edzés, amely 48 órán keresztül növelheti a PSA-szinteket.

A bizonyíték

Egy 1996-os tanulmány, Gerhard Oremek et. al. A Clinical Chemistry Laboratories beszámolója szerint a testmozgás hatása a 301 egészséges személy PSA szintjére nézett. Tizenöt perces gyakorlatot találtunk a PSA szintjének háromszoros növelésével. Ez a növekedés arra enged következtetni, hogy a testmozgásnak emelkedő hatása van a PSA-szintekre.

Ki kell tesztelni

Minden 50 évesnél idősebb embert meg kell vizsgálni, és azokat, akiknél a prosztatarák kockázata nagyobb, mint például az afroamerikaiak és a prosztatarákban előforduló férfiak, 40 és 45 év között kell vizsgálni az Amerikai Urológiai Társaság ajánlása szerint, Az American Cancer Society és az American College of Physicians. A tesztelés megkezdése előtt azonban vegye figyelembe, hogy az egyik olyan tényező, amely magasabb PSA-szinteket okozhat, a testmozgás.