Gyorsétterem és gyermekkori elhízás Amerikában

A gyermekkori elhízás Amerikában riasztó ütemben növekszik. A Disease Control és Prevention Centers szerint a gyermekkori elhízás több mint kétszeresére nőtt az elmúlt három évtizedben. 2010-ben a 6. és 19. életévüket betöltött gyermekek közel 18% -át elhízottnak tekintették. Miközben a genetika, az egyéni viselkedés és a környezet minden szerepet játszik az elhízásban, a gyorsétterem fogyasztás növekedése részben hibás.

Az elhízás következményei

Az elhízott gyermekkorban rövid és hosszú távú következményekkel jár. Az elhízott gyermekek nagyobb valószínűséggel rendelkeznek a pre-diabetes és a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás, két kockázati tényező a szívbetegség. Az elhízott gyermekeknél nagyobb valószínűséggel vannak csont- és ízületi problémák, valamint alvási apnoe. Az elhízás nem csak a fizikai egészséget érinti, hanem a gyermek mentális egészségét is sújtja. Az elhízott gyermekek gyakran alacsony az önbecsülésük és az elidegenedés érzése a társaiktól.

Statisztikák a gyorsételről

A gyermekek és serdülők körülbelül 42 százaléka arról számolt be, hogy rendszeresen étkeznek a gyorsétteremben, az “Journal of the American Dietetic Association” 2003-as számában megjelent felmérés eredményei jelezték. A gyorsétterem különösen kedvelt a 11 és 18 év közötti serdülők körében. A folyóirat arról is beszámolt, hogy a korcsoportban élő gyermekek legalább hetente kétszer fogyasztanak gyorsét. A gyorsétteremben élő gyermekeknél nagyobb a hamburger, pizza, sült burgonya és üdítőitalok fogyasztása, valamint a gyümölcsök, zöldségek és tejes italok alacsonyabb bevitele, mint a gyermekek, akik gyakran nem fogyasztanak gyorsét. Azok a gyermekek, akik gyorsan étkeznek, valószínűleg további 6 fontot kapnak évente.

Táplálkozási hatás

A gyorsétteremben a kalóriák, az összes zsír, a telített zsír és a nátrium fogy. A nagy hamburger körülbelül 600 kalóriát és 35 gramm zsírt tartalmaz, miközben egy apró krumpli rendelése további 200 kalóriát és 10 gramm zsírt tartalmaz. Adjunk hozzá egy kis szódát a keverékhez, és közel 1000 kalóriát nézünk egy étkezésért. A gyorsétkezéssel kapcsolatos probléma nem csak a tápanyagok, amelyeket a gyermekek fogyasztanak, hanem azok is, amiket nem. Azok a gyermekek, akik gyorsan étkeznek a gyorsétteremben, kevésbé valószínű, hogy kielégítik tápanyagigényüket, és különösen rövidek az A és C vitaminokra.

Egy szó a könnyű italokról

A gyorsétterem növekvő fogyasztásával az üdítő italok növekvő bevitelét is kapják, amelyek nagy mennyiségű kalóriát és cukrot tartalmaznak, de nem kínálnak tápanyagokat. Az “American Journal of Clinical Nutrition” című 2003-as cikk szerint az iskoláskorú gyermekek és serdülők 64-83 százaléka fogyasztja a szódát. Az üdítőital-fogyasztás növekedése az elhízás fokozott kockázatával, valamint a táplálkozási egészséggel kapcsolatos egyéb következményekkel jár. Mivel az üdítőital fogyasztás emelkedik, a tej- és vízfogyasztás csökken. A tej számos tápanyagban gazdag, beleértve a D-vitamint, a B-12-vitamint, a B-2-vitamint, a fehérjét és a kalciumot. Számos gyermek esik ezekre a tápanyagokra a csökkent tejfogyasztás miatt, állítja a jelentés.