Halolaj kiegészítők és szoptatás

A szoptató anyák és csecsemőik sok hasznot nyernek a halolajból. Az Omega-3 zsírokat, például a DHA-t a halakban és a halolaj-kiegészítőkben az anyatejjel átadják a baba számára, és potenciálisan élesíthetik a baba finom motortelenségeit, növelhetik emlékezetüket, sőt megnövelhetik hangulatukat, jelentheti a “Parenting” magazin.

Előnyök a baba számára

A baba agya élénken növekszik első évében, valójában háromszorosára nő. Tehát ha szoptatsz, akkor kiegészíted az étrenddel agyi táplálékokat, különösen a halolajban található Omega-3 zsírsavakat, mondja Dr. William Sears gyermekorvos. Ezek az esszenciális zsírsavak – amelyek az anyatejjel átutalták a gyermekeit – a baba testének szinte minden részére előnyösek, a szemtől a bőrig az idegrendszerig.

Előnyök az Ön számára

Az Omega-3-as halolajban is előnyös az Ön számára: nem csak egészséges zsírok, hanem fokozhatják a hangulatot is. A La Leche League International (LLLI) szerint – a szoptató anyáknak nyújtott információ és támogatás – a depressziós nők gyakran hiányosak az Omega-3-ban.

A kiegészítők

Ha nem eszel elég halat ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű Omega-3-t kapjon, akkor halolaj kiegészítőket is megtehet. A testkagylókból készült Omega-3 kiegészítőket a BabyCenter szerint biztonságosnak tartják szoptató anyukáknak. Azonban ha szoptatsz, meg kell szabadulnod a csukamájolaj-kiegészítőkből: tartalmazhatják az A és D vitaminok túlzott mennyiségét, ami veszélyes lehet a baba számára.

Kiegészítés kiválasztása

Válasszon ki egy kiegészítést 300 vagy 500 mg-os dózisban, így naponta csak néhány kapszulát kell beadnia, hogy megfeleljen az ajánlott 900-1000 mg-os adagnak, javasolja a BabyCenter. Ezenkívül a kapszulák gázt, puffadást vagy kellemetlen halpást okozhatnak. Fagyassza le a tablettákat a nyelés előtt, étkezés közben vigye el őket, egész nap terjedjen el, vagy helyettesítsen egy folyékony kiegészítést.

Kiegészítés Biztonság

A veszélyes toxinok, mint például a higany, biztosan megtalálhatók bizonyos halfajokban, és potenciálisan hátrányosak lehetnek a szoptató nők számára, a Mayo Clinic szerint. Azonban a higany a halhúsban nagyobb mértékben épül fel, mint a halolajban, a kiegészítők szinte nem tartalmaznak ilyen szennyeződéseket. A Mayo Klinika azonban figyelmeztet arra, hogy az USA Food and Drug Administration nem szoros egységesíteni a kiegészítőket: “Nincs garancia a termékek erősségére, tisztaságára vagy biztonságára, és a hatások változhatnak.”

A lenmag, a dió és a repceolaj mind a zsírsav ALA jó forrásai, de nem biztosítják a DHA és az EPA, a halolajokban található esszenciális zsírsavak egészségre gyakorolt ​​előnyeit. A helyi szupermarketek DHA-tartalmú ételeket is tartalmazhat, beleértve a tejet vagy a joghurtot, jelentette be a BabyCenter. Ha vegetáriánus, megtalálhatja az algákból készített DHA-kiegészítőket.

Az Omega-3 zsírok alternatív forrásai