Kereszt-laterális gyakorlatok

A kereszt-laterális gyakorlat olyan mozdulatokat ír le, amelyekben a karjaid vagy a lábak a test egyik oldaláról a másikra áthaladnak. Ezeket a mozgásmozgalmakat néhányan úgy vélik, mint például Eric Jensen, az “Agyalapú tanulás” szerzője, hogy kapcsolódjon a jobb agyi koordinációhoz és a jobb tudományos teljesítményhez. Az olyan szervezetek, mint a cselekvés alapú tanulás, javasolják a kereszttanú gyakorlatokat az ajánlott iskolai tantervek részeként, és jelenleg 40 országban vannak iskolai programokat tartalmazó programok.

Miért fontos a kereszt-laterális gyakorlatok?

A 2005-ös Journal of Pediatrics cikkében a kollégiumok és egyetemek szakértõit egy panelrõl gyûjtötték össze, hogy vizsgálják felül a gyakorlás hatását az iskoláskorú gyermekekre. Nemcsak a fizikai előnyöket keresték az elhízás csökkentésére és az egészség javítására, hanem a pozitív viselkedésbeli változásokra is. Azt jelentették, hogy a diákok, akiknek lehetőségük volt megnövelni a fizikai aktivitást az iskolában, javították a tudományos eredményeket. Rae Pica, a “Running Start: How Play, a fizikai aktivitás és a szabad idő létrehozása sikeres gyermek” című szerzője azt írja, hogy a kereszt-laterális gyakorlatok a tanulást érintő javulás lényeges részét képezik.

Hatások

Pica szerint a gyermekek, akik korlátozott mértékben vannak kitéve ilyen típusú gyakorlatoknak, vagy problémájuk van, küzdenek az alapvető készségekben, például az olvasásban és az írásban. Ezeket a gyakorlatokat általában keresztező tevékenységgel tanulják meg, mint például a kúszás vagy a gyaloglás, de ha a gyermek nem hajlandó korán tanulni ezeket a készségeket, vagy elmarad a fizikai koordinációtól, akkor a kereszt-laterális testmozgás bevezetése az iskolába bővíthető, hogy javítsa képességeit.

Példák a kereszt-laterális gyakorlatokra

Minden mozgás, amelyben a kar vagy a láb a test másik oldalára keresztezik a keresztmetszetet. Példák lehetnének a menetelésre vagy a kihagyásra, miközben megérintettük a kezét az ellenkező térdre, amikor felemelkedik, a váltakozó ujj hozzáér, ahol megérinti az ellentétes oldalsó lábujjakat, amikor előrehajol, vagy felemeli a sarod mögött, amikor sétál, így az ellenkező keze elérheti Mögötted, hogy megérintse. Még a tánc is lehet kereszt-laterális gyakorlat.

Eredmények

Buffy McClelland, az Oxfordi Egyetem kutatója áttekintette az oktatási és az agykutató folyóiratok tanulmányait, és beszámolt arról, hogy a gyermekek kora és jártassági szintje a szenzoros integráció és a testkompozíció fokozott hasznára válhat. A jobb tanulás nem talált összefüggést az aerob fitnesz fokozottabb szintjével, de jobb testkoordinációval. A zenei eszköz gyakorlata is jobb tanulást mutatott, talán az adott folyamatban megtanult tudatos koordinációs készségek miatt. Megjegyezte, hogy a kereszt-laterális gyakorlatokat csak akkor kell elvégezni, ha fejlesztési szempontból megfelelőek és ténylegesen hátrányosak lehetnek a 7 év alatti gyermekek számára.