Komplex karbontolerancia

A komplex szénhidrát intolerancia hivatalos egészségügyi állapot, a PeaceHealth Medical Group szerint. A gyomor-bélrendszeri megbetegedések milliókat érintenek az amerikaiak számára, és megkülönböztetik az enzim hiánya az emésztőrendszerben. A komplex szénhidrát intolerancia, amelyet más néven CCI-nek is neveznek, kellemetlen tüneteket okoz, amelyek kezelésére életmódbeli változásokkal és gyógyszerekkel kerülhet sor.

Tünetek

A CCI tipikus tünetei a gáz, a puffadás, a hasmenés, a székrekedés és a gyomorhurut, és gyakran súlyos állapotok, például szívroham vagy gastrooesophagealis reflux betegség miatt tévednek. Csecsemőknél és kisgyermekeknél az állapot súlyos hasmenést és súlyosbodhatást okozhat. A gyomorhurkulás zavarba hozó gyomorhuruthoz vezethet. A görcsös és kellemetlen érzés általában 30 perc alatt kezdődik két órával a sértő szénhidrát fogyasztása után. A nem emésztett szénhidrát glükózja kiürül a rendszerből, és vizes hasmenéshez vezethet. A tünetek súlyossága attól függ, hogy a rendszer mennyire alacsony az emésztő enzimekben.

Okoz

Az alfa-galaktozidáz enzim szükséges ahhoz, hogy a glükóz komplex szénhidrátok formájában emészthető hidrolizált anyaggá alakuljon. Ha az emésztetlen, komplex szénhidrát hidrogént termel, akkor kellemetlen és fájdalmas tünetekhez vezet. A komplex szénhidrátok az egészséges táplálkozás szerves részét képezik, és magukban foglalják a teljes kiőrlésű gabonát, diót, magokat, gabonát és zöldségeket. Az elégtelen enzimek nem engedik meg a vékonybélnek, hogy megfelelően felszívja és szállítsa a glükózt az élelmiszerből.

Mellékhatások

A bonyolult szénhidrát összetett kellemetlensége és zavartsága miatt elkerülheti az egészséges ételeket, ami a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegség és egyes rákos megbetegedések kockázatához vezethet. A PeaceHealth Medical Group szerint a komplex szénhidrát-intolerancia ritka, örökletes betegség, ezért nem azonnal diagnosztizálható. A nem diagnosztizált betegeknek kiterjedt és drága tesztekre van szükség ahhoz, hogy megtalálják a probléma gyökerét. A fizikai alkalmasság összességében csökken. A Food Reactions szerint egy, a British National Institute of Health kutatója által készített nonprofit webhely, a komplex szénhidrát intolerancia szerepet játszhat az elhízásban. A férfiak hajlamosabbak az állapotra, ami szintén anyagcserezavarokhoz vezethet.

Kezelés

Az enzimpótló terápia a CCI hatékony kezelése. A kezelést orvosa adja át folyadékkal keverve, és egyidejűleg szénhidrátot is fogyaszt. Az összetett szénhidrátok intoleranciájára az egyetlen over-the-counter kezelés az alfa-galaktozidáz, amely hatékonyabban tolerálja a szénhidrátot. Az összetevők segíthetnek a komplex szénhidrátok lebontásában és az emésztés segítésében, a Langone Medical Center szerint. Míg a legtöbb ember számára biztonságos, a hatások többnyire anekdotikusak. Az emésztőrendszünetek enyhítéséért vegye fel a kapcsolatot orvosával, mielőtt bárminemű over-the-counter gyógyszert szed. A gyógynövények és az OTC gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek más olyan gyógyszerekkel, amelyeket a nem kapcsolódó állapotok kezelésére szednek. Ráadásul egyes embereknél az OTC gyógyszerek rontják a CCI-t.